Coronavirus. Franța redeschide cafenele, barurile și restaurantele

Publicat: 29 05. 2020, 00:23

Guvernul francez a anunţat joi după-amiază redeschiderea barurilor, cafenelelor şi a restaurantelor cu anumite restricţii începând de cu data de2 iunie, după mai bine de două lunide închidere din cauza crizei pandemice declanșate de noul coronavirus, relatează BBC.

Restaurantele, cafenelele şi barurile se vor redeschide pe 2 iunie, cu menţinerea distanţei între mese şi a unui număr de cel multzece persoane la o masă. Lucrătorii din unitățile de alimentație publică vor fi obligațisă poarte măști de protecție și mănuși de unică folosință.

De asemenea, clienții trebuie să păstreze distanța minimă de 1,5 metri și să poartemăști de protecție atunci când se deplasează în interiorul spațiilor închise.

“Viteza de propagare a coronavirusului este sub control”, a declarat, la rândul său, premierulEdouard Philippe.

Pentru zona verde a Hexagonului,acest nou pas spre normalitate este fixat pentru data de 2 iunie. În cursul acestei săptămîni executivul va aduce precizări în privinţa celeilalte zone, unde se află şi Parisul.

Muzeele și monumentele din Paris și din restul țării se vor redeschide, odată cu relazarea măsurilor de restricție.

Primul ministru francez, Edouard Philippe, a anunţat şi ridicarea, tot de la 2 iunie, a restricţiei de circulaţie în afara unei raze de 100 km, datorită diminuării propagării epidemiei de covid-19.

”De la 2 iunie se va pune capăt interdicţiei de deplasare”, a precizat el.

Aeroportul Orly de la Paris își va relua activitatea pe data de 26 iunie, potrivit unui reprezentant al companiei aeriene care operează zborurile.

Accesul la plaje, lacuri și râuri va fi, de asemenea, complet restaurat, a spus premierul Philippe.

”Vom aplica reciprocitatea”

În cazul în care anumite țări, membre ale UniuniiEuropene (UE) vor băga în carantină sau în izolare cetățenifrancezi, la rândul lor, autoritățile franceze le va plăti cu aceeași monedă.

”Vom aplica reciprocitatea” dacă vor exista ţări care le impun carantina francezilor, a mai spus Edouard Philippe.

În ceea ce priveşte frontierele externe ale Uniunii Europene, Parisul va evaluasituaţia împreună cu partenerii săi pe 15 iunie, iar ”decizia va fi luată progresiv”.

În Franța sunt deschise deja 82,5% din şcoli, iar restul unităților de învățământ se vor redeschide începând cu data de 2 iunie, a declarat ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, citat de cotidianul Le Parisien. În fiecare sală declasă vor putea fi cel mult 15 elevi, cu 5 mai mult decât la noi.

Mai mult, autoritățile franceze vorîncerca să redeschidă frontierele cu alte țări europene la data de15 iunie.

Care este statutul Parisului?

Parisul este acum desemnatca o zonă „portocalie” pe harta riscului coronavirusului țării, a spus Philippe. Aproape toate celelalte regiuni franceze au statut de zonă „verde”, ceea ce înseamnă că au fost mai puțin afectate de pandemie.

”Cu toate acestea, s-a luat decizia ridicării restricțiilorîn regiunea Paris”, a subliniatEdourd Philippe.

În context, unitățile de alimentație și baruriledin oraș vor putea servi clienții doar pe terasele exterioare.

Totodată, parcurile din capitala franceză se vor redeschide,o cerere îndelungată a primaruluiAnne Hidalgo și a mai multor localnici.

Competițiilesportivedin Franța rămân suspendate până la 21 iunie, iar planurile de redeschidere a liceelor​​​vor fi promovate. Școlile primare din majoritatea zonelor s-au redeschis deja.

Personalul care lucrează în spitalele publice și în azilele de bătrânidin regiunile cele mai afectate va primi o primă de 1.500 EUR,iar primul ministru,Edouard Philippe, a promis, de asemenea, alte creșteri de salarii în cadrul reformelor medicale planificate.

Franța a raportat cel mai mic număr de îmbolnăviri de la impunerea restricțiilor. Până în momentul de față, în Franţa au fost confirmate 183.038de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 şi28.599 de decese.