CORONAVIRUS | Curtea Constituţională a Austriei a decis că măsurile de izolare sunt neconstituţionale

Publicat: 22 07. 2020, 17:27

Cea mai înaltă instanță din Austria a decis că măsurile de izolare impuse ca parte a eforturilor guvernului de a reduce răspândirea COVID-19 au fost neconstituționale. Decizia a venit ca răspuns la o plângere a unui cetățean împotriva unei ordonanțe a Ministerului Sănătății, din martie și aprilie, care interzicea deplasarea persoanelor în spațiile publice, cu excepția cazului în care erau singuri sau cu membrii propriei gospodării.

Măsurile de izolare impuse pentru a bloca pandemia deCOVID-19 sunt neconstituţionale și în Austria

Curtea Constituțională din Viena a declarat că ordonanța se bazează pe o lege care permitea interdicțiile doar pentru anumite locuri publice și că ministrul Sănătății, Rudolf Anschober, nu avea autoritatea de a emite o interdicție totală, scrie dw.com.

De asemenea, instanța s-a pronunțat împotriva deciziei guvernului de a deschide inițial doar anumite magazine, precum cele cu o suprafață de sub 400 de metri pătrați, deoarece Austria a început să slăbească măsurile de blocare, în timpc e alte magazine au rămas închise „Curtea Constituțională nu a putut găsi un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal“, a spus într-o declarație.

Hotărârile de miercuri au alimentat criticile politicienilor din opoziție cu privire la modul în care guvernul conservatorului Sebastian Kurz a răspuns la pandemia coronavirusului.

„Curtea Constituțională confirmă atitudinea ostilă a guvernului față de statul de drept”, a declarat Partidul Social-Democrat de centru-stânga într-o declarație. Între timp, partidul liberal Neos a declarat că guvernul „a acționat în mod deliberat împotriva legii luni întregi”.

Măsuri de izolare, impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, declarat neconstituționale

Astfel de decizii nu sunt unice. Amintim faptul că și în Spania, judecătorii au anulat măsurile de izolare impuse în orașul catalan Lleida, invocând faptul că acestea sunt mult prea drastice în raport cu gravitatea pericolului.

Guvernul catalan a plasat regiunea din jurul oraşului Lleida în carantină în urmă cu o săptămână, din cauza creşterii numărului de infecţii cu noul coronavirus, interzicând intrarea şi ieşirea din această regiune, scrie DPA. Judecătorii au decis că măsura carantinării este disproporțională și trebuie ridicată de către guvernul catalan.

De asemenea, în România Curtea Constituțională a stabilit că sunt neconstituționale internarea în spital și carantinarea doar prin Ordin de Ministru și că ar trebui o lege în acest sens.

Autoritățile se mulțumesc să recomande personelor considerate cu risc de infectare cu COVID-19 să respecte măsurile de protecție.