Situația pandemiei de coronavirus în lume și măsurile luate de autorități. UPDATE în timp real

Situația pandemiei de coronavirus în lume și măsurile luate de autorități. UPDATE în timp real
Foto: Pixabay

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică seară, decesul unei a treia persoane infectată cu noul coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 70 de ani, care avea afecțiuni cronice preexistente. Acesta a fost internat laSpitalul Județean Piatra Neamț, apoi transferat laSpitalul de Boli Infecțioase din Iași. (Detalii AICI)

UPDATE: Un număr de334.451de persoane au fost infectate cu noul coronavirus în întreaga lume de la debutul epidemiei, ridicată apoi la nivel de pandemie.14.597 de oameni au murit, iar10.620 sunt în stare critică.97.574 s-au vindecat.

UPDATE: Un număr de 651 de oameni au murit în Italia în ultimele 24 de ore din cauza noului coronavirus, bilanțul negru al acestei epidemii ajungând la 5.476 decese. (Detalii AICI)

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a pus la dispoziția publicului modelul declarației pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, conform Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020. (Detalii AICI)

UPDATE: Primele două cazuri de coronavirus au fost confirmate în Fâșia Gaza, după cum au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății. (Detalii AICI)

UPDATE: Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că toată țara se închide începând de luni, ora locală 06.00. (Detalii AICI)

UPDATE: Rihanna, în vârstă de 32 de ani, donează suma de 5.000.000 $ pentru lupta împotriva coronavirusului. (Detalii AICI)

UPDATE: Finlanda a revenit asupra deciziei de a închide toate şcolile începând de luni. (Detalii AICI)

UPDATE: Marian Drăgulescu, despre amânarea Jocurilor Olimpice 2020 din cauza pandemiei de coronavirus: ”Dacă e în 2022 nu cred că mai pot participa”. (Detalii AICI)

UPDATE: Un bărbat, în vârstă de 39 de ani, a organizat o slujbă religioasă, în biserica penticostală, duminică. Prin urmare, acesta a încălcat prevederile Ordonanţei Militare instituite pe fondul măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, la slujbă participând 40 de personae. Polițiștii l-au amendat. (Detalii AICI)

UPDATE: Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat că Guvernul PNL pregătește un nou set de măsuri în sprijinul economiei, afectată și ea de epidemia de coronavirus. „Pierderile în economie vor fi foarte mari. Deja nu se mai pune problema deficitului, depinde cât va ţine această criză, dacă se va încheia în vreo două luni, probabil că ne vom duce până în 5 la sută, dacă va dura 3-5 luni, nu se mai poate aproxima nimic”, a afirmat ministrul. (Detalii AICI)

UPDATE: Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, consideră că vârful epidemiei de coronavirus din România ar putea fi atins în luna aprilie. (Detalii AICI)

UPDATE: Trei secţii aparținând Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe (Obstetrică-ginecologie, Neonatologie şi Sala de naşteri), au fost plasate în carantină, duminică, în urma unor suspiciuni de contaminare cu COVID-19, măsură luată de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică. (Detalii AICI)

UPDATE: În plină epidemie de coronavirus și la o zi după ce autoritățile române au anunțat noi măsuri excepționale de prevenție în cadrul stării de urgență, călugării și preoții de la Catedrala Mitropolitană din Cluj i-au împărtășit pe credincioși cu aceeași linguriță. Enoriașii nu au avut nimic de comentat, ba chiar unul s-a arătat deranjat că e filmat, s-a postat în fața camerei și a început să-l certe pe reporter. (Detalii AICI)

UPDATE: O companie sud-coreeană a acceptat să expedieze 20.000 de truse de testare a coronavirusului către România, într-un acord încheiat de guvern, potrivit Ministerului de Externe din Seul. (Detalii AICI)

UPDATE: Restricționarea circulației nu este suficientă pentru a „învinge” coronavirusul, a declarat duminică principalul expert în situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, adăugând că sunt necesare măsuri de sănătate publică pentru a evita reapariția virusului mai târziu. (Detalii AICI)

UPDATE: Roman Prymula, epidemiologul care conduce comitetul naţional de criză împotriva epidemiei, a anunțat că Cehia vrea să mențină închise graniţele închise pentru „multe luni”. (Detalii AICI)

UPDATE: Un medic din Franța a murit după ce a fost infectat cu noul coronavirus. Este primul astfel de caz în Hexagon. (Detalii AICI)

UPDATE: China a anunțat, duminică, 22 martie, că are 46 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. Acest lucru s-a întâmplat după trei zile consecutive fără niciun caz „local”. (Detalii AICI)

UPDATE: Emmanuel Macron a avertizat că urmează o criză financiară fără precedent, declanșată de răspândirea noului coronavirus la nivel mondial. „Acest război presupune o solidaritate, un spirit de unitate foarte puternic. Dar şi adaptare. Rolul meu este să supervizez. Eu dau instrucţiuni strategice”, a mai precizat Macron. (Detalii AICI)

UPDATE: Un număr de 680.000 de măşti şi ventilatoare, trimise Italiei de către China drept ajutor în lupta împotriva noului coronavirus, au fost confiscate (din greșeală) de către vameşi din Cehia. (Detalii AICI)

UPDATE: María José Sierra, șefa Centrului pentru Coordonarea Alertelor și Urgențelor Sanitare a făcut publice câteva cifre. Aceasta a declarat că 70% dintre persoanele care sunt în stare gravă au peste 60 de ani. De asemenea, jumătate dintre persoanele care sunt internate au depășit 70 de ani. Rata mortalității a ajuns la 5% pentru grupul de risc, dar există și personae sănătoase, care au 30 de ani, în acest procentaj, potrivit acesteia. (Detalii AICI)

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a transmis, duminică, faptul că două persoane au murit pe teritoriul României din cauza noului coronavirus. Totodată, 66 de noi cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate, astfel încât bilanțul total a ajuns la 433. (Detalii AICI)

UPDATE: Premierul britanic a anunțat noi măsuri restrictive impuse de Guvern, pentru a preveni pandemia de coronavirus. Guvernul de a Londra cere populației vulnerabile să stea în casă pentru 3 luni, ca măsură de protecție. (Detalii AICI)

UPDATE: În contextul în care majoritatea competițiilor sportive importante s-au anulat, inclusiv cursele de Formula 1, Compania Ferrari a anunțat că se alătură luptei pentru combaterea noului coronavirus. (Detalii AICI)

UPDATE: Ministerul de Interne a emis, sâmbătă, o Ordonanță Militară ce prevede mai multe măsuri menite să limiteze răspândirea noului coronavirus. Potrivit uneia dintre ele, persoanele care se deplasează între orele 22:00 şi 6:00 vor trebui să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, în care să precizeze motivul deplasării. În cazurile în care deplasarea este făcută pentru rezolvarea unei situaţii urgente, trebuie precizat şi traseul. Măsura se aplică începând de luni seară. Persoanele care nu pot lucra de acasă și sunt nevoite să se deplaseze la locul de muncă au nevoie de o adeverință permanentă eliberată de angajator. Documentul trebuie să precizeze clar că munca nu poate fi desfășurată de acasă. (Detalii AICI)

UPDATE: Ministerul Sănătății a decis să-i suspende contractul Adrianei Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. „Nu au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus”. (Detalii AICI)

UPDATE: O femeie din București a fost plasată, duminică dimineață, din izolare la domiciliu în carantină instituționalizată, deoarece nu a respectat prima măsură de prevenire a răspândirii COVID-19. (Detalii AICI)

UPDATE: Lorenzo Sanz, fost preşedinte al clubului Real Madrid, a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 76 de ani. Sanz acuzase probleme respiratorii, iar medicii l-au testat imediat pentru COVID-19, rezultatul fiind pozitiv. (Detalii AICI)

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică dimineață, că a fost înregistrat un prim deces pe teritoriul României al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre pacientul care a ajuns inițial la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Filiași. După ce a fost confirmat pozitiv, el a fost transferat la Craiova, direct la Secția de Terapie Intensivă. (Detalii AICI)

UPDATE: Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat că va fi oprită orice activitate de producție care nu este indispensabilă pentru garantarea aprovizionării cetățenilor cu bunuri esențiale. (Detalii AICI)

UPDATE: Guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, a declarat sâmbătă dimineață că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus din stat a crescut cu peste 3.000, ajungând la 10.000 de cazuri. (Detalii AICI)

Bilanțul îmbolnăvirilor de coronavirus în întreaga lume a depășit pragul de 300.000. Peste 13.000 de oameni au murit din cauza COVID-19, iar alți aproape 10.000 sunt în stare critică.

Duminică dimineață, erau raportate 308.473 de îmbolnăviri în 181 de țări și teritorii. 95.828 s-au vindecat, dar 9.943 (5%) sunt în stare critică. 13.069 au murit de la debutul epidemiei, ridicată între timp la nivel de pandemie.

China și Italia rămân în continuare țările cele mai afectate, deși prima, urmare a măsurilor chiar draconice aplicate, reușește să învingă boala și raportează cifre din ce în ce mai mici. Nu același lucru se poate spune despre Italia care, în ciuda deciziilor luate, se găsește într-o situație disperată.

China a raportat 81.054 cazuri totale de COVID-19, din care noi sunt doar 46. 3.261 de oameni au murit aici, 6 dintre ei în ultima zi. 1.845 sunt cazuri critice, iar 72.440sunt recuperate.

Italia are 53.578 de infectări, din care peste 6.500 raportate doar într-un interval de 24 de ore. Numărul deceselor l-a depășit pe cel din China – 4.825, din care 793 doar într-un interval de 24 de ore. 2.857 sunt cazuri critice și doar 6.072 sunt recuperate.

Statele Unite au depășit Spania după numărul total de cazuri raportate și au ajuns la 26.888, din care 2.681 sunt noi, 708 critice și doar 178 recuperate. 348 de oameni au murit aici din cauza noului virus, 46 dintre ei doar în ultima zi.

Spania înregistrează și ea 25.496 de îmbolnăviri, 3.803 doar într-un interval de 24 de ore. 1.381 au murit aici, 285 doar într-un interval de 24 de ore. Sunt 2.125 cazuri recuperate și 1.612 critice.

În România, cea mai recentă informare, cea de sâmbătă de la ora 13.00, indica 367 de infectări, din care 59 pacienți noi diagnosticați. 52 de persoane au fost declarate vindecate și externate. La Terapie Intensivă sunt internați 14 pacienți, din care trei în stare gravă. Ceilalți pacienți au o stare de sănătate bună, staționară.

Ministerul român de Externe a precizat că, de la începutul epidemiei de COVID-19, un număr de 30 de cetățeni români din străinătate au fost confirmați ca fiind infectați. 7 români din Diaspora au murit din cauza noului coronavirus.

Pentru a preveni răspândirea COVID-19, autoritățile române au anunțat sâmbătă seară noi măsuri. Printre ele se numără:

  • Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară
  • Se suspendă temporar activitățile de comercializare în mall-uri
  • Se interzic grupurile mai mari de 3 persoane care nu locuiesc împreună
  • Se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței să se efectueze numai pentru motive bine întemeiate.
  • Slujbe fără enoriași, doar transmise online
  • Botezuri, cununii, înmormântări la care pot participa doar opt persoane

(Detalii AICI)

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că începând de duminică, ora 22.00, este interzisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini. Există, totuși, niște excepții. (Detalii AICI)

Ministerul de Externe a insistat în mai multe rânduri ca românii să nu mai plece în străinătate decât dacă este absolut necesar, iar cei aflați temporar peste granițe să revină urgent acasă.

Începând de marți, numărul de telefon 00 40 21 431 20 59 este disponibil pentru românii din străinătate care se confruntă cu situații dificile, în vederea identificării de soluții pentru revenirea în țară. De asemenea, ei mai au posibilitatea de a se adresa misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare (www.mae.ro/romanian-missions).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)