CORONAVIRUS. Comisia Europeană organizează o strângere de fonduri pentru dezvoltarea unui vaccin, în lupta cu pandemia de COVID-19

Publicat: 15 04. 2020, 15:53
foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte

Comisia Europeană va găzdui o conferință virtuală, în 4 mai, în care va pleda pentru strângerea de fonduri, astfel încât să fie umplute „golurile imediate de finanțare” în cercetarea privind dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus, a anunțat președintele Ursula von der Leyen, miercuri, când numărul cazurilor confirmate de COVID-19 la nivel global a trecut de 2 milioane.

Comisia Europeană organizează o strângere de fonduri pentru dezvoltarea unui vaccin, în lupta cu COVID-19

Potrivit Politico, pe măsură ce a prezentat strategia Comisiei Europene pentru ieșirea statelor UE din carantină, Ursula von der Leyen a subliniat nevoia de cooperare internațională pentru învingerea virusului. Totuși, anunțul său vine după ce o parte din țările membre deja au început să relaxeze restricțiile de carantină după propria strategie, iar președintele Donald Trump a anunțat că SUA suspendă finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Un element cheie în lupta cu coronavirusul este reprezentat de accelerarea procesului de diagnosticare, tratare și dezvoltarea unui vaccin – care va fi urmată „de distribuirea vaccinului în toată lumea”, spune von der Leyen.

„Este cea mai bună încercare a noastră pentru învingerea virusului”, a adăugat ea.

Conferința va fi găzduită de Comisia Europeană, cu sprijinul unor entități din zona medicală, dar von der Leyen a precizat că „Gardianul Tratatelor” lucrează îndeaproape și cu OMS.

„Sper că țările și organizațiile din toată lumea vor răspunde la acest apel”, a spus Ursula von der Leyen.

Când i s-au cerut mai multe detalii pe acest subiect, un oficial al Comisiei Europene a precizat că sunt necesare 8 miliarde de euro „pentru a ne ocupa de toate aceste acțiuni” enumerate de von der Leyen, dar suma exactă țintită de organizatorii conferinței „încă trebuie evaluată”.

Același oficial a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă anunțul Comisiei Europene are vreo legătură cu decizia președintelui american Donald Trump de a suspenda finanțarea oferită de SUA către OMS.

SUA, Italia și Spania, cele mai afectate națiuni în pandemia de coronavirus

Potrivit datelor centralizate miercuri de Worldometer, peste 2 milioane de oameni din toată lumea au fost confirmați cu COVID-19 până la ora actuală. Numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților infectați cu coronavirus a trecut de 128.000, în timp ce mai bine de 492.000 de persoane s-au vindecat după infectare.

SUA este cea mai afectată națiune a lumii, cu peste 614.000 de cazuri și circa 26.000 de decese de la debutul pandemiei. Tot ea deține și recordul de testare, cu peste 3,1 milioane de teste efectuate până în acest moment.

În schimb, Italia și Spania sunt cele mai afectate națiuni europene. Italienii au confirmat peste 162.000 de cazuri de COVID-19 și aproximativ 21.000 de decese, în timp ce spaniolii au testat pozitiv aproape 178.000 de persoane și au raportat în jur de 18.500 de fatalități.