CORONAVIRUS | Comisia Europeană încheie o serie de noi discuții pentru garantarea unui viitor vaccin

CORONAVIRUS | Comisia Europeană încheie o serie de noi discuții pentru garantarea unui viitor vaccin
Foto: Pixabay.com

Comisia Europeană a încheiat joi o serie de discuții preliminare cu CureVac pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotrivaCOVID-19.

La 31 iulie, au avut deja loc o serie de demersuri pozitivecuSanofi-GSK. De asemenea, reprezentanții de la Bruxelles au discutat și cu Johnson & Johnson, săptămâna tercută, pe aceeași temă.

Amintim, totodată, că a fost semnat un angajament prealabil de achiziție cuAstraZeneca, la 14 august.

Comisia Europeană încheie o serie de noi discuții pentru garantarea unui viitorvaccin

Contractul avut în vedere cu societatea CureVac ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene.

Se preconizează că Comisia va dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, care vor fi furnizate după ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

Comisia continuă să poarte discuții intense și cu alți producători de vaccinuri.

Am încheiat astăzi discuțiile cu societatea europeană CureVac, pentru a spori șansele de a găsi un vaccin eficace împotriva coronavirusului. Continuăm să lucrăm umăr la umăr cu statele membre și cu dezvoltatorii de vaccinuri pentru a îndeplini obiectivele strategiei noastre europene în materie de vaccinuri – un vaccin pentru toți.”, a anunțat StellaKyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, potrivit unui comunicat al C.E.

Discuțiile preliminare încheiate cu CureVac reprezintă un pas important în vederea încheierii unui angajament prealabil de achiziție și, prin urmare, a punerii în aplicare aStrategiei europene în materie de vaccinuri, adoptată de Comisie la 17 iunie2020.

Această strategie urmărește să asigure accesul tuturor cetățenilor europeni la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile, într-un interval de timp de 12 până la 18 luni. În acest scop și împreună cu statele membre, Comisia încheie angajamente prealabile de achiziție cu producători de vaccinuri care rezervă sau acordă statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin la un anumit preț, atunci când un vaccin devinedisponibil.

Comisia Europeană își ia, de asemenea, angajamentul să se asigure că oricine va avea nevoie de vaccin îl va primi, oriunde în lume și nu numai înEuropa.

Cristian Bușoi: Am solicitat comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesevir

În același context, amintim că europarlamentarul Cristian Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European și responsabil pentruProgramul de sănătate al UE 2021-2027, i-a solicitat comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijin pentruRepublica Moldovaîn achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesevir. Anunțul vine în contextul în care Rusia ar fi scos de piață primul său vaccin anti SARS-CoV-2.

„Solicitarea a avut loc în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o în urmă cu o săptămână la București cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale dinRepublica Moldova, Eremei Priseajniuc, și a venit în contextul în care președintele Republicii Moldova anunțase negocieri avansate cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului pe care Kremlinul susține că l-ar fi descoperit”, transmite Bușoi într-o postare peFacebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`