Oficialii Sănătății din Chile au ridicat niște sprâncene săptămâna aceasta, când au dezvăluit că bilanțul persoanelor din țara lor vindecate de coronavirus ar putea să nu fie tocmai conform cu realitatea, deoarece include și oamenii infectații care au murit. Jaime Mañalich, ministrul Sănătății, a precizat că victimele COVID-19 sunt incluse în rândul populației vindecate deoarece ”nu mai sunt contagioase”. Chile ar avea aproape 8.000 de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 și cel puțin 92 de decese. Cu toate acestea, autoritățile de acolo se feresc să impună vreun tip de carantină.
Jaime Mañalich, ministrul Sănătății din Chile, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile pun victimele epidemiei de coronavirus laolaltă cu populația vindecată și asta deoarece „nu mai sunt contagioase”.
„Avem 898 de pacienți care nu mai sunt contagioși, care nu sunt o sursă de contaminare pentru ceilalți și i-am inclus la cei recuperați. Sunt persoanele care au trecut de cele 14 zile sau care, din păcate, au decedat”, a declarat Jaime Mañalich, citat de La Vanguardia.
CORONAVIRUS | Chile trece morții pe lista pacienților recuperați pentru că „nu mai pot infecta pe nimeni”
Coronavirus: El Gobierno de @sebastianpinera en #Chile contabiliza a los muertos como „recuperados” porque „ya no contagian”. pic.twitter.com/VBPbUBsoOC
— Agencia El Vigía (@AgenciaElVigia) April 12, 2020
Oficialii chileni au mai spus că au adoptat acest mod de a ține evidența pornind de la recomandările „experților internaționali”.
În această țară din America de Sud, școlile sunt închise cel puțin până în luna mai. Granițele sunt închise, activitățile din sectoarele neesențiale sunt temporar oprite. Totuși, autoritățile au evitat să le impună cetățenilor să rămână în case. În schimb, guvernul a susținut o „carantină selectivă” în anumite zone ale țării.
Vecinii Argentina, Columbia și Peru au dispus ordine pentru carantinarea națională, într-un efort de a limita răspândirea COVID-19.
Mañalich, în schimb, a declarat că e nevoie de „prudență și înțelepciune” în impunerea oricărui tip de carantină.
„Să plasezi în carantină un loc în care diverși oameni stau în câțiva metri pătrați nu e doar un sacrificiu care generează o traumă imensă, riscuri pentru sănătate, mai ales pentru sănătate mentală, și o creștere a violenței domestice, e, de asemenea, un instrument care produce o schimbare de o așa mangnitudine în ceea ce privește libertatea de mișcare a oamenilor încât trebuie decisă cu mare grijă, prudență și înțelepciune”, a explicat ministrul chilean.
Potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins și citate de Fox News, Chile a înregistrat până acum cel puțin 7.919 cazuri de infectare cu coronavirus și cel puțin 92 de decese. Nu există o evidență privind numărul de persoane care s-au vindecat.
Potrivit universității, Chile a treia cea mai afectată țară din America de Sud, după Brazilia și Peru.
Brazilia e de departe țara sud-americană cea mai lovită de epidemia de coronavirus, înregistrând cel puțin 25.758 de infectări și 1.552 decese. La rândul său, Peru are cel puțin 10.303 de oameni infectați și 230 decedați.
Celelalte două state din zonă cu peste 2.000 de îmbolnăviri sunt Ecuador și Argentina.
La nivel global, bilanțul infectărilor cu COVID-19 a depășit două milioane. Peste 135.700 de oameni au murit în toată lumea din cauza noului virus și peste 51.000 sunt în stare critică sau gravă. Mai bine de 523.400 de persoane au fost declarate vindecate.
Deși COVID-19 a început să se răspândească din China, Statele Unite sunt acum cele mai afectate, cu peste 644.300 de infectări și circa 28.550 decese. Președintele american Donald Trump a declarat că vârful epidemiei a fost depășit.
Pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat răspândirea coronavirusului ca fiind pandemie.