Cehia a fost unul dintre primele state din Europa care a declarat starea de urgenţă, în luna martie, în încercarea stopării propagării noului coronavirus.
După ce, duminică, Praga a anunţat cel mai mic bilanţ de noi contaminări din data de 22 martie, guvernul ceh ia în calcul o relaxare a izolării generate de pandemia de COVID-19.
Astfel, în cazul în care această tendinţă continuă, autoritățile ar putea autoriza, începând de joi, o redeschidere a anumitor magazine (cu materiale de construcţii sau papetărie), dar şi o reluare a unor activităţi sportive în aer liber ce nu implică adunări, precum tenisul, a anunţat Ministrul Sănătăţii, Adam Vojtechn, notează Reuters.
Cu toate acestea, Roman Prymula, epidemiologul care conduce comitetul naţional de criză împotriva epidemiei, sfătuiește autoritățile să nu deschidă momentan granițele.
„Graniţele vor rămâne închise mai multe luni. Va depinde de situaţia din ţările vecine”, a afirmat acesta, adăugând și că perioada s-ar putea extinde până la şase luni.
Până în prezent, Cehia înregistrează 4822 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, din care 4623 de cazuri active. 84 dintre acesta sunt în stare critică, iar 78 de persoane și-au pierdut viața.
Austriaeste gata să relanseze micile afaceri chiar după Paște. Mai mult, chiar din prima zi a lunii viitoare se vor redeschide frizeriile, urmate de hoteluri și școli. Revenirea la normalitate va fi lentă, dar tendința este deja vizibilă.
Și Ministerul german de Interne a redactat un document, care indică o revenire treptată la normalitate începând cu data de 19 aprilie, ziua în care carantina se încheie official. Magazinele și școlile din mai multe regiuni vor fi redeschise, iar controalele de la frontieră vor fi relaxate și ele, dar cetățenii vor fi obligați în continuare să poarte măști de protecție în spațiile publice.
„Am dorit împreună să tragem primele concluzii, să vedem cum au fost puse în practică măsurile decise prin decret și prin Ordonanțele Militare. Am evoluat impactul acestor măsuri și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni.
O primă concluzie ar fi că, în comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate nu a fost așa mare cum am observat, de exemplu, în Italia sau Spania. Acest lucru vine din faptul că noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme.
Trebuie să vă avertizez că nu e momentul să ne relaxăm. În niciun caz nu e momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei depinde de modul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile, evităm contactul și așa mai departe, e posibil să nu avem o creștere foarte mare. Altfel, e posibil să ajungem în scenarii cum am văzut în țările menționate.
E clar că nu suntem încă la vârful epidemiei și în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile autorităților”, a declaratKlaus Iohannis.
Luni,România a sărit de pragul de 4.000 de infectări, iar 176 de persoane și-au pierdut viața până în prezent, cele mai multe fiind din județul Suceava – 49.