Autoritățile din Germania au descoperit că un câine și o pisică au fost infectați cu noul coronavirus. Infecția cu SARS-CoV-2 a fost depistată la o pisică din Frankfurt și un câine dinMünchen, fiind vorba despre primele cazuri apărute după introducerea, în vară, a obligației ca locuitorii Germaniei să anunțe autoritățile în cazul contaminării cu coronavirus a animalelor de companie, informează schwaebische.de.
Anunțul privind infectarea celor două patrupede a fost făcut, miercuri, de Thomas Mettenleiter,președintele Institutului Friedrich Loeffler. Pisica a trecut cu bine prin boală și acum chiar are anticorpi, a precizat cercetătorul care însă nu a putut oferi mai multe detalii despre starea câinelui din München.
Potrivit lui Thomas Mettenleiter, cazurile de COVID-19 apărute la animalele de companie nu ar trebui să provoace îngrijorare cu privire la apariția posibilelor mutații ale virusului care ar putea fi transmis apoi la oameni. Cu toate acestea, specialistul avertizează că stăpânii de animale ar trebui să ia măsuri de protecție pentru că în unele cazuri, infecția cu coronavirus poate fi fatală pentru necuvântătoare.
„Știm din primăvară că animalele sunt infectabile”, a declarat Mettenleiter, precizând că este cunoscut faptulcă animalele de companie pot lua virusul de la oameni, însă deocamdată nu există dovezi că se poate întâmpla ca și stăpânii să se contamineze de la prietenii necuvântători.
De la începutul pandemiei de coronavirus și până acum, la nivel mondial, au fost confirmate 70 de cazuri de animale de companie infectate cu SARS-CoV-2, dintre care o treime sunt pisici și o treime, câini, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. Totodată, sunt cunoscute cazuri de infectare ale unor feline mari, din grădini zoologice.
În plus, specialiștii precizează că cei care au dihori ca animale de companie trebuie să știe că și aceștia riscă să contracteze noul coronavirus.
Statisticile mai arată că față de infecțiile cu coronavirus la om, numărul cazurilor de îmbolnăvire în rândul animalelor este „foarte scăzut”.
Pe de altă parte, în contextul apariției unor focare de coronavirus la fermele de nurci din Danemarca, Thomas Mettenleiter avertizează asupra riscului de transmitere a virusului de la oameni la animalele sălbatice.
„Acest lucru nu este periculos doar pentru animale, ci și pentru noi, oamenii”, a spus el, precizând că e nevoie de o atenție foarte mare mai în ceea ce privește contactul oamenilor cu aceste animale, mai ales cu jderii și liliecii.