Muți dintre români visează deja la o vacanță pe plajele superbe din Grecia sau în Bulgaria, vecinii de la sud de Dunăre. Chiar dacă autoritățile de la Atena și Sofia au anunțat deja redeschiderea sezonului estival, în condițiile în care restricțiile impuse pe fondul epidemiei de Covid-19, ministrul Sănătății de la noi, Nelu Tătaru, temperează avântul celor cu planuri de vacanță. Acesta nu este convins că după data de 15 iunie românii care doresc să plece în vacanță în Bulgaria sau Grecia nu vor trebui să stea în izolare la întoarcerea în țară. Astfel, Tătaru îl contrazice pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, care dădea aproape sigură informația potrivit căreia autoritățile ar putea decide renunțarea la cele14 zile de izolarepentru cei care se întorc din străinătate.
Grecia și Bulgariaau în planreluareaactivității turisticepe data de 1 iulie, deschizând sezonul estival pentru a contracara efectele dezastruoase resimțite după pandemia decoronavirus, care a paralizat sectorul turistic.
Ținând cont de avertismentul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, anunțat în cadrul emisiunii ‘Dosar de politician’ de pe B1 TV, în care a precizat că ”15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă”, românii ar trebuie să aștepte mijlocul lunii, când autoritățile vor anunța noile relaxări ale restricțiilor cauzate de epidemia de coronavirus.
Anunțul acestuia vine în condițiile în care încă se înregistrează aproximativ 200 de cazuri zilnice deCOVID-19în România, apar noi focare și există în continuare transmitere comunitară.
Totuși, de la jumătatea acestei luni, autoritățile pregătesc noi măsuri de relaxare a restricțiilor care sunt, în acest moment, în discuție la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și care vor fi definitivate în zilele următoare, după ce se vor trage niște concluzii clare cu privire la evoluția situației epidemiologice din ultimele 15 zile.
Astfel, românii sunt sfătuiți să aștepte noul anunț al autorităților cu privire la relaxarea măsurilor restricțiilor impuse pe fondul epidemiei de coronavirus și apoi să-și programeze vacanța în Grecia sau Bulgaria.
De altfel, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat la Digi 24 că luna iulie ar fi potrivită pentru programarea vacanțelor. Cel mai probabil, atunci va permite situația epidemiologică.
Totodată,Raed Arafatîi sfătuiește pe români să-și planifice vacanțele în țările cel mai puțin afectate de noulcoronavirus.
Chiar dacă noile cazuri de infectare sunt în scădere, iar măsurile de relaxare a restricțiilor ne permit să mergem în vacanțe în afara țării, epidemiologii atrag atenția la pericolul de infectare pe rutele aeriane. Una dintre destinațiile preferate ale românilor pentru vacanța de vară este Grecia. În acest context, profesorulAlexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că, la începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria cu avionul. Potrivit acestuia, aeroporturile sunt cu siguranță ‘puncte nevralgice’ în această perioadă de epidemie deCOVID-19.
„E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a declaratAlexandru Rafilapentru Digi 24.
externate. Totodată, 180 de greci infectați cu Covid-19 au decedat.
În țara vecină, Bulgaria, au fost raportate până în prezent puțin peste 2.700 de cazuri de Covid-19. Dintre aceste persoane, peste 1.500 s-au vindecat și au fost externate. Totodată, 160 de bulgari infectați cu noul coronavirus au decedat.