CORONAVIRUS | Campania de vaccinare, extinsă în Marea Britanie
Luni, Marea Britanie şi-a extins campania de vaccinare împotriva noului coronavirus la persoanele în vârstă de peste 70 de ani, în momentul intrării în vigoare a carantinei impuse tuturor noilor veniţi pentru a încerca să evite importul unor noi tulpini.
De la declanşarea campaniei de vaccinare pe 8 decembrie, peste 3,8 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin în Marea Britanie, prima ţară occidentală care a început acest proces.
Până în prezent îndreptată spre grupa de vârstă de peste 80 de ani, rezidenţii căminelor de bătrâni şi îngrijitorii lor, precum şi spre personalul medical din prima linie, vaccinarea se extinde luni, scrie AFP, citată de Agerpres.
Astfel că, Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat că dacă vaccinarea primelor grupuri „rămâne o prioritate”, centrele de vaccinare dispun de aprovizionarea şi capacitatea necesară pentru a începe vaccinarea persoanelor „peste 70 de ani şi persoanelor extrem de vulnerabile”.
Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv să vaccineze cele patru grupuri prioritare, circa 15 milioane de persoane, până la jumătatea lui februarie.
Guvernul de la Londra pregătește noi restricții dure
Amintim că guvernul britanic ia în calcul noi măsuri dure în lupta cu epidemia de coronavirus. Acesta analizează posibilitatea de a le impune tuturor călătorilor care ajung pe teritoriul Marii Britanii să stea în carantină la hotel pe banii lor. Țara se confruntă cu o creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, mai ales după ce, la finele anului trecut, autoritățile sanitare au descoperit o nouă tulpină a virusului, mult mai contagioasă.
Guvernul de la Londra ar putea impune chiar de luni ca persoanele care ajung pe teritoriul Marii Britanii să stea în carantină la hotel pe banii lor și să facă dovada unui test negativ pentru infecția cu coronavirus.
Mai mult, autoritățile britanice ar putea folosi date GPS și tehnologii de recunoaștere facială pentru a se asigura că persoanele carantinate chiar respectă această măsură.
Sunt eficiente vaccinurile împotriva noilor tulpini ale coronavirusului din Marea Britanie și Africa?
Vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech funcționează împotriva mutațiilor apărute la cele două variante de coronavirus detectate inițial în Marea Britanie și Africa de Sud, după cum au indicat rezultatele studiilor de până acum. Ambele forme ale virusului se răspândesc mai rapid, iar acest aspect ridicase semne de întrebare cu privire la nivelul de protecție pe care ni-l poate oferi vaccinul împotriva lor.
Un studiu in vitro derulat de Pfizer la University of Texas Medical Branch se concentrează pe mutația-cheie intitulată N501Y, care a apărut la ambele variante de coronavirus. Se crede că aceasta este importantă pentru că se regăsește în acea parte a virusului care face primul contact cu celulele organismului, iar schimbările i-ar putea facilita pătrunderea și să cauzeze o infecție.
În urma cercetării, Pfizer și BioNTech au ajuns la concluzia că vaccinul este eficient împotriva mutației-cheie, dar au precizat că este nevoie de aprofundarea studiilor pentru a trage concluzii tranșante.
„Anticorpii persoanelor care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 neutralizează în mod eficient SARS-CoV-2 care conține o mutaţie-cheie prezentă în două tulpini extrem de transmisibile”, se arată într-un comunicat de presă, în care se vorbește despre studiul referitor la variantele de coronavirus detectate inițial în Marea Britanie și Africa de Sud. Între timp, au fost confirmate îmbolnăviri cauzate de ele în zeci de state.