Elevii din unităţile de învăţământ din București, unde vor fi amenajate secţii de votare pentru desfăşurarea alegerilor locale, vor face cursurile online începând de joi până marți, inclusiv.
Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marina Manea, a declarat, pentru Agerpres, că orele ”se vor face online. Cursurile se suspendă fizic, însă activitatea se mută în mediul online, orele fiind ţinute de cadrele didactice de acasă după programul unităţii de învăţământ”.
Săptămâna trecută, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24, 25, 28 şi 29 septembrie, pentru unităţile de învăţământ din Capitală ce găzduiesc secţii de votare.
”Ţinând cont de situaţia specială în care se desfăşoară alegerile locale din anul 2020, cât şi prevederile din Legea nr. 55/2020 privind măsurile stabilite pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24.09.2020, 25.09.2020, 26.09.2020 respectiv, 28.09.2020, 29.09.2020, pentru unităţile de învăţământ din municipiului Bucureşti ce găzduiesc secţii de votare”, a menționat Prefectura Bucureşti.
La nivel național, de vineri până marți, cursurile se vor desfășura online în această perioadă, așa cum a precizat ministrul Educației, Monica Anisie.
“Chiar dacă se închid şi se suspendă cursurile fizic, orele vor continua online. La nivel național se vor închide toate unitățile de învățământ vineri, luni și marți în vederea desfăşurării alegerilor. Luni dimineaţa va avea loc o consultare cu asociaţiile comunelor, oraşelor şi municipiilor şi uniunea consiliilor judeţene cu Ministerul Educaţiei prin care să stabilim dacă se vor închide şi vineri, în funcţie de localităţile şi şcolile în care se desfăşoară procesul educaţional”, a declarat Monica Anisie.
Declarațiile ministrului Educației au fost întărite de precizările premierului. Ludovic Orban a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Botoşani, că şcolile care vor găzdui secţii de votare vor fi închise o zi sau două, însă cursurile nu vor fi suspendate, ci vor fi susţinute online.
Amintim că tot mai multe cazuri de COVID-19 au fost depistate în școli. Din ce în ce mai mulți copii au fost confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2, iar unitățile de învățământ încep să recurgă la scenariile roșii. De la izbucnirea crizei sanitare și până în prezent, la nivel de bilanț general, 113.589 de persoane au fost diagnosticate cu infecție cu noul coronavirus la nivel național.
Specialiștii susțin că regulile sunt respectate în școli și că problema o reprezintă activitățile din afara unităților de învățământ.
„Problema majoră, dacă ne uităm la școli, este la ce se întâmplă în fața școlilor, unde dimineața, la prânz, când părinții își petrec copiii spre școală, regulile nu sunt respectate aproape deloc”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Totodată, aceștia susțin că părinții sunt cei responsabili pentru felul în care își protejează copiii.