CORONAVIRUS | Boris Johnson a anunțat redeschiderea graduală a școlilor din Marea Britanie, începând cu 1 iunie

Publicat: 24 05. 2020, 20:35
Sursă foto: hepta.ro

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că școlile din țară vor începe să se redeschidă din 1 iunie. Decizia vine după săptămâni întregi de negocieri și discuții între guvernanți și liderii de sindicate pe tema condițiilor în care se pot redeschide sălile de clasă, fără ca numărul de infectări cu coronavirus să crească dramatic. Marea Britanie este statul european care înregistrează cele mai multe decese provocate de COVID-19 – peste 36.700. Țara a început cu stângul lupta cu epidemia, Johnson însuși fiind la început adeptul imunizării colective, în locul strategiei restricțiilor dure, adoptate de majoritatea statelor din Europa. A devenit extra-precaut după ce el însuși a contractat virusului și chiar a ajuns la Terapie Intensivă.

Boris Johnson a anunțat că școlile din Marea Britanie se vor redeschide treptat, începând din 1 iunie

Guvernul Marii Britanii a anunțat duminică, prin vocea premierului Boris Johnson, redeschiderea graduală a școlilor, începând din 1 iunie. Acesta a precizat că școlile generale se vor deschide chiar de la începutul lunii viitoare, urmând ca în licee învățământul „față în față” să se reia parțial de la jumătatea lunii. Decizia guvernanților vine după săptămâni întregi de discuții cu liderii de sindicate despre cum ar trebui să se reia orele fără ca răspândirea COVID-19 să scape de sub control.

Johnson a insistat că redeschiderea unităților de învățământ este „crucială” pentru copii. A admis, de asemenea, că „ar putea să nu fie posibilă” redeschiderea tuturor școlilor în săptămânile viitoare, precizează Daily Mail.

„Educația copiilor este crucială pentru bunăstarea lor, pentru viitorul lor și pentru echitatea socială. Urmând parcursul multor altor state, vrem să începem să redeschidem clasele pentru copii, dar de o manieră pe cât de sigură se poate. Am zis să începem cu elevii claselor mai mici. Astăzi vă pot anunța că intenția noastră este să mergem mai departe cu acest plan chiar de la 1 iunie. Vrem ca apoi, din 15 iunie, în licee să existe un soi de predare față în față în clasele a X-a și a XII-a, ca elevii să se poată pregăti de examenele de anul viitor”, a declarat Johnson.

Anunțul vine la câteva zile după ce liderii de sindicat le-au spus profesorilor să ceară de la superiorii lor răspunsuri la cel puțin 169 de întrebări legate de desfășurarea orelor în condiții de siguranță sanitară.

Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr de morți din Europa din cauza epidemiei de coronavirus

De la izbucnirea crizei, 259.559 de persoane din Marea Britanie au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, 36.793 au decedat – cel mai mare număr înregistrat pe continentul european.

Marea Britanie a luat ceva mai târziu măsuri de restricție și distanțare socială, premierul Boris Johnson fiind inițal adeptul imunizării colective. Această strategie presupune protejarea persoanelor vârstnice și a celor deja cu afecțiuni, pentru a nu se îmbolnăvi într-un număr mare și a nu aglomera spitalele, în timp ce restul populației să fie lăsată să contracteze virusul pentru a dobândi imunitate.

Când virusul a început să se răspândească agresiv în comunitate, însă, Guvernul de la Londra a schimbat tactica. A contribuit la asta și faptul că Boris Johson însuși a fost depistat cu coronavirus și chiar a ajuns la Terapie Intensivă.Ulterior, premierul britanic și-a numit fiul după cei doi medici care i-au salvat viața.

Recent, ministrul de Interne, Pinti Patel, a anunțat că dorește să impună o nouă măsură în lupta cu epidemia – toți cei care intră în țară, începând cu data de 8 iunie, să stea obligatoriu 14 zile în carantină. Inițiativa a stârnit critici mai ales din partea companiilor aeriene, care consideră că acesta nu este un bun mod de a reporni economia. PIB-ul britanic a scăzut cu 5,8% în martie, în comparaţie cu luna anterioară, pe măsură ce criza COVID-19 a escaladat.