CORONAVIRUS | Autorităţile sanitare britanice recomandă o limitare a vaccinării cu serul AstraZeneca-Oxford a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani
Comitetul ştiinţific care supervizează campania de vaccinare împotriva coronavirusului în Marea Britanie, JCVI, a recomandat miercuri o limitare a utilizării serului AstraZeneca-Oxford la persoane în vârstă de peste 30 de ani, atunci când este posibil, după semnalarea a 79 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, dintre care 19 soldate cu moartea, în urma vaccinării cu acest vaccin.
„Adulţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, care nu prezintă comorbidităţi ce-i expun unui risc mai mare al unei forme grave a bolii Covid-19, să li se propună alt vaccin împotriva virusului decât AstraZeneca-Oxford, atunci când o asemenea alternativă este posibilă”, a declarat, într-o conferinţă de presă, profesorul Wei Shen Lim din cadrul JCVI, conform News.ro.
CORONAVIRUS | Autorităţile sanitare britanice recomandă o limitare a vaccinării cu serul AstraZeneca-Oxford a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani
Cu toate acestea, comitetul nu recomandă oprirea vaccinării la nicio categorie de vârstă.
Agenţia britanică a medicamentului MHRA a anunţat că a înregistrat 19 decese ale unor persoane care au fost vaccinate cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, dintr-un total de 79 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge după vaccinarea a 20 de milioane de persoane, fiind vorba despre 51 de femei şi 28 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani.
Directoarea MHRA, June Raine, care dă asigurări că beneficiile vaccinării cu AstraZeneca-Oxford rămân superioare riscurilor în rândul „marii majorităţi” a populaţiei.
O legătură între vaccinul AstraZeneca-Oxford şi cazuri rare de formarea a unor cheaguri de sânge constituie o „posibilitate puternică, însă sunt necesare lucrări suplimentare în vederea stabilirii fără vreo urmă de îndoială a faptului că vaccinul (AstraZeneca-Oxfrod) a cauzat acest efect secundar”, care rămâne „extrem de fiabil”, a subliniat ea.
EMA: 169 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate la 34 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca administrate
Sabine Straus, preşedintele Comitetului de siguranţă sanitară din cadrul EMA, a declarat miercuri că Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European.
În pofida cazurilor foarte rare de tromboză venoasă cerebrală legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenţia Europeană pentru Medicamente a confirmat recomandarea sa privind utilizarea vaccinului la toţi adulţii.
Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge este un efect advers ”foarte rar” al administrării vaccinului AstraZeneca
Amintim că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge la unele persoane cărora le-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca poate fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare. Specialiștii din cadrul EMA consideră că există o legătură de cauzalitate între cazurile de tromboză și administarea acestui tip de vaccin.
Comitetul pentru Siguranță al EMA subliniază în continuare că beneficiile vaccinării cu acest ser depășesc riscurile, iar oamenii trebuie să fie conștienți de faptul că pot apărea astfel efecte adverse la două săptămâni după vaccinare.