CORONAVIRUS | 36 de decese în 24 de ore în Marea Britanie, cel mai mic bilanţ de după 22 martie
Marea Britanieeste a doua cea mai afectată țară din lume de pandemia de coronavirus după numărul de decese provocate de noul coronavirus.
Potrivit celor mai recente date transmise de către autoritățile din Marea Britanie, s-au înregistrat 36 de noi decese cauzate de coronavirus.
Este cel mai mic bilanţ zilnic de după 22 martie, când s-au înregistrat 35 de decese.
În acest context, prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat miercuri o serie de noi măsuri de relaxare a restricțiilor impuse în contextul combaterii pandemiei declanșată de noul coronavirus, Covid-19, informează Reuters.
Consilierul științific al guvernului, Patrick Vallance, a avertizat că „epidemia se retrage, dar nu rapid”, cu o estimare de la 5.000 la 6.000 de contaminări pe zi.
„Nu suntem încă la sfârșitul acestei epidemii, ci la mijlocul ei”, a menționatșeful serviciilor de sănătate, Chris Whitty.
Până în prezent, 41.698 de persoane și-au pierdut viața din cauza noului coronavirus, iar 295.889 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate oficial în rândul britanicilor.
Consilier științific: Marea Britanie ar fi trebuit să intre mai repede în izolare
John Edmunds, membru al grupului științific pentru situații de urgență al guvernului (SAGE), este de părere că țara ar fi trebuit să aibă un răspuns mai rapid în fața pandemiei de SARS-CoV-2.
„Datele cu care ne-am ocupat în prima parte a lunii martie și conștientizarea situațională a noastră a fost într-adevăr destul de slabă, așa că cred că ar fi fost foarte greu să tragem declanșatorul în acel moment, dar aș dori să avem … cred că a costat multe vieți. Ar fi trebuit să fim blocați mai devreme”, a declarat acesta.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Matt Hancock, întrebat dacă a fost de acord cu Edmunds, a declarat pentru BBC: „Nu. Cred că am luat deciziile corecte la momentul potrivit și există o gamă largă în SAGE de opinie științifică și am fost ghidați de știință”.
Marea Britanie trece prin cea mai gravă prăbușire economică
Ultimele statistici despre situația economică a Regatului Unit indică o prăbușire de 20,4% a Produsului Intern Brut (PIB) în aprilie, din cauza măsurilor de izolare luate pentru a stopa răspândirea coronavirusului în țară, de aproape zece ori mai mare decât cea mai abruptă criză pre-COVID-19.
Este cea mai mare scădere înregistrată vreodată și vine oricum după o scădere a PIB-ului cu 5,8% în martie, scrie euronews.com.
Toate domeniile economiei au fost afectate, educația, sănătatea și vânzările de mașini oferind cele mai mari contribuții la această cădere istorică. Producția și construcția au înregistrat, de asemenea, căderi semnificative.