Joe Biden, preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii (SUA), a declarat joi că nu va impune „carantină naţională” în pofida recrudescenţei pandemiei de noul coronavirus.
„Nicio circumstanţă nu ar putea justifica în opinia mea o carantină naţională totală. Cred că ar fi contraproductiv”, a afirmat democratul, care urmează să se instaleze pe 20 ianuarie la Casa Albă, scrie AFP, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, administraţia Trump a anunţat joi că nu doreşte să extindă anumite programe de ajutor instituite în martie, la începutul pandemiei, şi a solicitat Băncii centrale a SUA (Federal Reserve-Fed) să restituie sumele rămase.
Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin a trimis joi o scrisoare preşedintelui Fed în care îi cere „să returneze Trezoreriei fondurile neutilizate”, considerând că unele dintre aceste programe de împrumut, destinate să sprijine funcţionarea economiei în timpul crizei, nu au fost prevăzute să fie prelungite după 31 decembrie.
„Acest lucru va permite Congresului să realoce 455 miliarde de dolari”, a indicatmenționat el.
Cu toate acestea, rezerva federală a declarat că „ar prefera ca pachetul de măsuri de urgenţă pus în aplicare în timpul pandemiei de coronavirus să joace în continuare rolul său important în susţinerea economiei noastre încă tensionate şi vulnerabile”.
Amintim că Lori Lightfoot, primarul din Chicago, al treilea cel mai populat oraş american, i-a îndemnat pe cei 2,7 milioane de locuitori să intre în carantină timp de 30 de zile.
„Sfătuim puternic locuitorii să nu primească niciun invitat acasă, să anuleze petrecerile tradiţionale de Thanksgiving şi să evite să călătorească. Aceasta este o recomandare”, se arată în acest mesaj.
În plus, reuniunle private urmează să fie limitate, în mod obligatoriu, la maximum zece persoane.
Statul Illinois, în care se află Chicago, le-a recomandat miercuri locuitorilor să rămână acasă „cât mai mult posibil în următoarele trei săptămâni”, fiind totuși doar o recomandare. În paralel, la New York, cel mai mare oraş american, barurile şi restaurantele urmează să fie închise pe timpul nopţii – începând de vineri – de la ora locală 22.00.
Michael Osterholm, director al Centrului de Cercetare și Politică a Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Minnesota și consilier al președintelui ales Joe privind criza COVID-19, susține că un lockdown național în SUA, timp de patru-șase săptămâni, ar putea să țină pandemia sub control, după modelul realizat deja în Noua Zeelandă și Australia.
„Închiderea afacerilor și susținere financiară pentru cei care nu își vor mai încasa salariile timp de patru până la șase săptămâni ar putea ajuta la menținerea pandemiei sub control și la continuarea economiei până la aprobarea și distribuirea unui vaccin.
Țara se îndreaptă spre «iadul COVID»! Numărul de cazuri este în creștere, pe măsură ce tot mai mulți oameni nu mai poartă măști și nu mai respectă regulile de distanțare socială, manifestând așa-numita «oboseală pandemică». Vremea rece îi face pe oameni să stea mai mult în spații închise, unde virusul se poate răspândi mai ușor”, susține Michael Osterholm, considerând că măsura ar putea duce la o reducere a numărului de cazuri COVID-19.