Dacă autorităţile din Canada nu vor elimina vizele pentru români, sunt şanse mari ca, la rândul lor, reprezentanţii României în Parlamentul European să nu voteze acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi această ţară.
Avertismentul vine din partea ministrului de Externe în condiţiile în care pentru a putea fi aplicată, înţelegerea trebuie ratificată de toate statele membre.
Canada a anulat deja regimul obligativităţii vizelor pentru cetăţenii din Cehia, tocmai pentru a evita o blocare a acordului, aşa că acum Titus Corlăţean speră ca această decizie să fie luată şi pentru ţara noastră.
„Confirm că am făcut şi facem demersuri pe relaţia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileşte foarte clar principiul reciprocităţii. Altfel spus, aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară”, susține Corlățean.
Ministrul de Externe este convins că dacă României nu i se vor ridica vizele pentru Canada la fel cum s-a întâmplat în cazul Cehiei, acordul dintre UE şi Canada nu va trece de reprezentanţii României în Parlamentul European.
„Faptul că în cazul Cehiei s-a luat această măsură în contextul acordului încheiat între UE şi Canada este un precedent important şi pentru România. O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României şi că parlamentarii români vor ratifica acordul respectiv dintre UE şi Canada fără ca autorităţile canadiene să adopte o măsură corectă faţă de libera circulaţie a cetăţenilor români”, a completat demnitarul.
Pentru a deveni valabil, acordul de liber-schimb dintre UE şi Canada trebuie să fie ratificat de toate cele 28 de ţări membre ale uniunii, dar şi de către Parlamentul European. Românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni europeni care mai au nevoie de viză pentru a călători în Canada.