Coreea de Sud: Președintele vrea să înființeze un minister pentru a crește rata natalității
În ciuda miliardelor de euro cheltuite de guvern pentru a încuraja natalitatea, numărul nou-născuților din Coreea de Sud a atins cel mai scăzut nivel în 2023 de la primele statistici pe acest subiect în 1970.
Președintele vrea să înființeze un minister pentru a crește rata natalității
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat joi, 9 mai, că își dorește un minister care să combată natalitatea scăzută a țării asiatice, cea mai scăzută din lume, amenințată de o criză demografică, scrie Le Figaro.
„Solicit cooperarea Parlamentului pentru a revizui organizarea guvernului în vederea creării unui minister de planificare pentru a combate rata scăzută a natalității”, a spus Yoon într-un discurs.
„Suntem aproape într-o situație de urgență națională ”, a insistat președintele.
Numărul de nou-născuți din Coreea de Sud, cel mai scăzut nivel în 2023
Numărul de nou-născuți din Coreea de Sud a atins cel mai scăzut nivel în 2023 de la primele statistici pe acest subiect în 1970, în ciuda miliardelor de euro cheltuite de guvern pentru a încuraja natalitatea. Pentru a menține populația la nivelul actual (51 de milioane de persoane), femeile ar trebui să dea naștere a 2,1 copii în medie pe parcursul vieții. Dar în 2023, rata fertilităţii a continuat să scadă, ajungând la 0,72. În acest ritm, populația Coreei de Sud se va înjumătăți până la 26,8 milioane în 2100, potrivit Institutului pentru Măsură și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington din Seattle, Statele Unite.
Seul a cheltuit miliarde de euro încercând să încurajeze nașterile, prin plăți de beneficii, îngrijirea copiilor și ajutor cu tratamente pentru infertilitate. Potrivit experților, numărul scăzut de nașteri se datorează în special prețurilor imobiliarelor și costurilor ridicate ale creșterii copiilor, într-o societate competitivă care îngreunează și obținerea de locuri de muncă bine plătite. Ziua dublă de muncă a femeilor, care, odată ce se întorc de la muncă, își asumă adesea responsabilități pentru treburile casnice și creșterea copiilor, este, de asemenea, un factor cheie, explică ei.
Rata de fertilitate a țării este cea mai scăzută dintre țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar vârsta medie la care o femeie dă naștere primului copil este de 33,6 ani, cel mai scăzut nivel din OCDE.