Coreea de Nord mai trimite încă un ‘avertisment solemn’ Statelor Unite, tot prin intermediul unei rachete. Care sunt motivele și implicațiile

Coreea de Nord mai trimite încă un 'avertisment solemn' Statelor Unite, tot prin intermediul unei rachete. Care sunt motivele și implicațiile
Sursă foto: hepta.ro

Încă o rachetă balistică a fost lansată, miercuri, de către Coreea de Nord, fiind al doilea test balistic în decurs de doar o săptămână, relatează BBC.

Racheta a fost lansată din estul Coreei de Nord, până la o altitudine de 30 km şi au zburat pe o distanţă de 250 km, în cele din urmă căzând în Marea Japoniei. Potrivit Coreei de Sud, rachetă ar fi fost de un model diferit faţă de cele testate anterior.

Săptămâna trecută, Phenianul a testat alte două rachete balistice, ulterior caracterizând gestul drept „un avertisment solemn” dat Coreei de Sud – şi indirect Statelor Unite. Acele au zburat pe o distanţă de 690 km, respectiv de 430 km.

Foto: Zona aproximativă a zonei din care afost lansatăracheta de miercuri (sursăfoto: Google Maps)

Testele vin la scurt timp după ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a inspectat un submarin de mari dimensiuni, care ar părea capabil să poarte rachete nucleare.

De asemenea, testele vin simultan şi cu o serie de avertismente ale Phenianului cu privire la abandonarea discuţiilor cu Statele Unite. Motivul invocat pentru aceste ameninţări fiind o serie de exerciţii comune americano-sud-coreene ce ar fi programate pentru luna augusut.

Pe fond, însă, exerciţiile militare nu pot considerate decât un pretext întrucât. În mod tradiţional, strategia diplomatică a Coreei de Nord a fost una de alternare a momentelor de tensionare a relaţiilor cu Statele Unite, cu momentele de relaxare a lor, în cadrul cărora a dat dovadă de o aparentă deschidere.

Această strategie a fost patentata de către primul lider al Coreei de Nord, Kim Il-sung, şi preluată de fiul său, Kim Il-Sung şi ulterior de nepotul său, Kim Jong-un.

Testele acestor două rachete confirma, însă, şi avertismentele fostului director al Serviciilor Naţionale de Informaţii (DNI) american, Dan Coats. Acesta avertizase, încă din luna ianuarie, că este puţin probabil că Coreea de Nord să se denuclearizeze complet. De asemenea, el a avertizat şi că, de fapt, Phenianul şi-a continuat activitatea de dezvoltare a programului nuclear, încălcându-şi astfel promisiunile de denuclearizare.

„Continuăm să apreciem faptul că este puţin probabil că Coreea de Nord să renunţe la toate armele sale nucleare şi la toate mijloacele sale de producţie, chiar dacă încearcă să negocieze o denuclearizare parţială pentru a obţine concesii cheie din partea SUA şi a comunităţii internaţionale”, declarase, în ianuarie, Dan Coats, în cadrul unei audieri din faţa Senatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)