Kim Jong-un nu poate curba timpul și spațiul ca prin magie, admite regimul din Coreea de Nord într-un ziar de casă, în care a explicat că idolatrizarea puterilor mistice este nerealistă, potrivit The Telegraph.
Ziarul oficial din Coreea de Nord a infirmat că liderii regimului de la Phenian ar putea curba timpul și spațiul ca prin magie, punând astfel capăt unei lungi tradiții de a idolatriza presupuse puteri mistice ale lui Kim Jong-un, dar și ale fostului lider Kim Jong-il.
În cel mai recent semn că regimul vrea să renunțe la miturile despre liderii săi, ziarul Rodong Sinmun a negat, în această săptămână, că familia Kim ar fi maeștri în „chukjibeop”, o metodă de a curba spațiul și de a călători distanțe uriașe în perioade scurte de timp. Chukjibeop este unul dintre miturile care au fost folosite, în Coreea de Nord, pentru a deifica liderii de la Phenian.
Ziarul, organul de presă al partidului de guvernământ din Coreea de Nord, a afirmat: „În termeni realistici, o persoană nu poate să dispară brusc și să reapară prin curbarea spațiului”.
Un oficial din ministerul sud-coreean al unificării a afirmat, joi, că actualul trend al regimului de demistificare este „demn de atenție”: „Pare să pună accent pe patriotism și pe iubirea față de popor, în loc de mistificarea liderilor”.
De la momentul în care Kim Jong-un eșua să ajungă la o înțelegere cu președintele american Donald Trump, la summitul din Hanoi de anul trecut, dictatorul pare să se fi concentrat ceva mai mult pe latura sa „umană”, îndemnând poporul nord-coreean să stea departe de mistificarea liderului.
„Mistificarea activității revoluționare a unui lider și a aparenței ar conduce la ascunderea adevărului. Loialitatea absolută va răsări atunci când sunt hipnotizați de lider într-un mod uman și camaraderesc”, a fost citat Kim, spunând în martie 2019, după eșecul negocierilor cu SUA.
Vestea vine în contextul în care, la începutul lunii mai, Kim Jong-un reapărea în spațiul public nord-coreean după o pauză de câteva săptămâni, care i-a făcut pe mulți să speculeze cu privire la starea sa de sănătate, dar și la soarta regimului comunist de la Phenian. Întrebările au fost, pe de o parte, legitime, având în vedere că este vorba despre un stat cu capabilități nucleare, în care nu există o linie clar definită de succesiune.
În orice caz, odată cu revenirea sa, mulți dintre experții care afirmaseră că dictatorul nord-coreean este grav bolnav sau, mai mult decât atât, că a murit, au fost nevoiți să își retragă declarațiile și, după caz, chiar să prezinte scuze publice. Este și cazul celor doi dezertori care au ajuns parlamentari în Coreea de Sud, după ce au abandonat regimul totalitar din Nord,Ji Seong-ho șiThae Yong Ho.
„Sunt conștient că unul dintre motivele pentru care m-ați votat ca legiuitor este reprezentat de așteptările unei analize precise și a unor proiecții pe probleme privindCoreea de Nord. Îmi asum vina și o mare responsabilitate. Oricare ar fi motivele, cer scuze tuturor”, a spus Thae, care înainte să dezerteze, în 2016,ocupa funcția deadjunct al ambasadorului nord-coreean în Marea Britanie.