Coreea de Nord continuă să dezvolte arme nucleare. Regimul de la Phenian ignoră sancțiunile internaționale
Coreea de Nord a continuat să-și dezvolte programele nucleare și rachetele balistice, inclusiv capacitatea de a produce materiale nucleare, încălcând rezoluțiile Consiliului de securitate al ONU, au declarat experții ONU într-un raport.
Coreea de Nord continuă dezvoltara programului nuclear
Grupul de experți a declarat în rezumatul raportului obținut sâmbătă seara de Associated Press că a existat „o accelerare marcată” a testării și demonstrației de către Phenian a noilor rachete cu rază scurtă și posibil cu rază medie de acțiune până în ianuarie, „încorporând atât rachete balistice. și tehnologii de ghidare și folosind atât combustibili solizi, cât și lichizi”,scrie theguardian.
„Noile tehnologii testate au inclus un posibil focos de ghidare hipersonic și un vehicul de reintrare manevrabil”, a spus panelul. Coreea de Nord a demonstrat, de asemenea, „capacități sporite de desfășurare rapidă, mobilitate largă (inclusiv pe mare) și rezistență îmbunătățită a forțelor sale de rachete”.
Experții au spus că Coreea de Nord „a continuat să caute materiale, tehnologie și know-how pentru aceste programe în străinătate, inclusiv prin mijloace cibernetice și cercetare științifică comună”.
În urmă cu un an, comisia a declarat că Coreea de Nord și-a modernizat armele nucleare și rachetele balistice, încălcând sancțiunile ONU, folosind atacuri cibernetice pentru a ajuta la finanțarea programelor sale și continuând să caute materiale și tehnologie în străinătate pentru arsenalul său, inclusiv în Iran.
Atacurile cibernetice, în special asupra activelor de criptomonede, au rămas o sursă importantă de venituri pentru guvernul lui Kim Jong-un, spun experții care monitorizează implementarea sancțiunilor împotriva Coreea de Nord în noul raport
În ultimele luni, Coreea de Nord a lansat o varietate de sisteme de arme și a amenințat că va ridica moratoriul de patru ani privind testele de arme mai serioase, cum ar fi exploziile nucleare și lansările de ICBM. În ianuarie, au fost înregistrate nouă lansări de rachete, iar alte arme pe care le-a testat recent includ o rachetă hipersonică în dezvoltare și o rachetă lansată de submarin.
Consiliul de Securitate a impus inițial sancțiuni Coreei de Nord după prima sa explozie nucleară din 2006 și le-a înăsprit ca răspuns la testele nucleare ulterioare și la programele nucleare și balistice din ce în ce mai sofisticate ale țării.
Blocada împotriva Coreei de Nord lipsită de efect
Grupul de experți a spus că blocada Coreei de Nord, menită să prevină Covid-19, a dus la „niveluri istoric scăzute” de persoane și bunuri care intră și ies din țară. Comerțul legal și ilegal, inclusiv cu bunuri de lux, „a încetat în mare măsură”, deși traficul feroviar transfrontalier a fost reluat la începutul lunii ianuarie, se arată în comunicat.
Panelul a precizat anterior că Coreea de Nord rămâne capabilă să se sustragă de la sancțiuni și să importe în mod ilicit petrol rafinat, să acceseze canalele bancare internaționale și să desfășoare „activități cibernetice rău intenționate”.
Sancțiunile ONU interzic exporturile de cărbune din Coreea de Nord, iar experții au spus în noul raport că, deși exporturile de cărbune pe mare au crescut în a doua jumătate a anului 2021, „au fost încă la niveluri relativ scăzute”.
Experții au spus că Coreea de Nord a continuat să evite sancțiunile maritime „prin rețele financiare și de proprietate ascunse în mod deliberat”.
În timp ce situația umanitară din țară continuă să se înrăutățească, comisia a spus că lipsa aproape completă de informații din țară a făcut dificilă determinarea „consecințelor umanitare neintenționate ale sancțiunilor ONU care afectează populația civilă”.