Coreea de Nord batjocorește încercarea de instaurare a legii marțiale a „dictatorului” Yoon din Coreea de Sud

Coreea de Nord batjocorește încercarea de instaurare a legii marțiale a „dictatorului” Yoon din Coreea de Sud
Sursa foto: Hepta / @DPA Images / Alexandre Durão

Coreea de Nord a răspuns încercării eșuate a președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol de a impune legea marțială, asemănând-o cu o lovitură de stat militară și acuzându-l că încearcă să conducă o „dictatură fascistă”, potrivit BBC.

Președintele Coreeei de Sud a cerut instaurarea legii marțiale

Yoon a făcut declarația șoc săptămâna trecută, acuzând simpatizanții Coreei de Nord că încearcă să-i submineze guvernul. Viitorul său politic este încă incert, membrii propriului său partid refuzând până acum să-l destituie.

Un articol al ziarului de stat nord-coreean Rodong Sinmun spunea miercuri că „actul nebunesc” al lui Yoon a fost „asemănător cu lovitura de stat din epoca dictaturii militare de acum zeci de ani”.

„A vrut să folosească arme ale dictaturii fasciste asupra propriului popor”, se spunea în articol.
Coreea de Nord este condusă de Kim Jong Un, care este considerat un dictator de comunitatea internațională. Familia sa a condus națiunea timp de decenii prin cultivarea unui cult al personalității care îi înfățișează pe Kim drept semi-divin.

Rodong Sinmum a spus că situația din Seul „au dezvăluit slăbiciunea societății sud-coreene, că declarația bruscă a legii marțiale a lui Yoon este o expresie a disperării și că viața politică a lui Yoon se poate termina mai devreme”.

Articolul conținea fotografii cu protestele de la Seul, inclusiv cele ale tinerilor sud-coreeni purtând bannere.

Yoon este cercetat pentru trădare

Legea marțială de scurtă durată a lui Yoon a scufundat țara în tulburări politice. El rămâne în funcție, dar i s-a interzis să părăsească țara în timp ce e cercetat pentru trădare. Deși nu este clar ce autoritate mai are, dacă există.

Liderul partidului lui Yoon, Han Dong-hoon, a spus că nu va mai fi implicat în afacerile statului până când nu va fi aranjată ieșirea sa anticipată de la putere.

Ministerul apărării a spus că Yoon încă deține comanda forțelor armate. Dar comandantul special de război spusese că oamenii săi nu vor urma niciun eventual nou ordin al legii marțiale.

Au existat temeri că Coreea de Nord ar putea alege să exploateze această criză și să provoace Seulul, în timp ce există îndoieli cu privire la comanda președintelui asupra armatei sale.

O încercare de demitere a președintelui în weekend a eșuat, după ce Partidul Puterea Populară, aflată la guvernare, al lui Yoon a ales să boicoteze votul anonim.

Dar Partidul Democrat de opoziție, care deține majoritatea în parlament, a promis că va continua să încerce să-l destituie pe Yoon, iar sâmbătă este așteptat un alt vot.

Are nevoie de cel puțin opt membri ai partidului lui Yoon să treacă și să voteze pentru demiterea președintelui cu o majoritate de două treimi din parlamentul de 300 de locuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`