Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Este al doilea test în 3 zile
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică suspectă în largul coastei sale de est, primul său test cunoscut din iunie, au declarat oficialii militari sud-coreeni, potrivit BBC.
Încă un test balistic realizat de Coreea de Nord
Lansarea rachetei are loc după ce un portavion american a sosit în Coreea de Sud pentru a participa la exerciții comune și înaintea unei vizite planificate a vicepreședintelui Kamala Harris.
Seul a spus că lansarea a fost un „act de provocare gravă”.
ONU interzice Coreei de Nord testele de arme balistice și nucleare.
Armata din Coreea de Sud a declarat că a detectat o rachetă cu rază scurtă trasă chiar înainte de ora locală 07:00 (23:00 GMT) în apropiere de Taechon, la peste 100 km (60 mile) nord de Phenian. S-a spus că a zburat aproximativ 600 km la o altitudine de 60 km.
„Armata noastră menține o poziție completă de pregătire și cooperează strâns cu SUA, întărind în același timp supravegherea și vigilența”, se arată într-un comunicat.
Paza de coastă a Japoniei a confirmat lansarea, avertizând navele „să fie vigilente”. Ministrul apărării din Tokyo, Yasukazu Hamada, a declarat că racheta a atins o altitudine maximă de aproximativ 50 km, căzând în apele de pe coasta de est a Coreei de Nord și în afara zonei economice exclusive a Japoniei.
„Este modul Coreei de Nord de a arăta că sfidează alianța cu [SUA]”, a declarat Soo Kim, analist la Rand Corporation, pentru AFP.
USS Ronald Reagan cu propulsie nucleară a andocat vineri în orașul-port sudic Busan, pentru a participa la exerciții comune în largul coastei de est a Coreei de Sud. Exercițiile sunt „de dragul păcii și stabilității în peninsula coreeană”, potrivit marinei sud-coreene.
Teste de rachete în Coreea de N: ce vrea Kim Jong-un?
Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul în mai, a promis o atitudine mai dură față de Coreea de Nord și a indicat legături mai strânse cu SUA.
La începutul acestei luni, Coreea de Nord a adoptat o lege prin care se declară stat cu arme nucleare, liderul Kim Jong-un excluzând posibilitatea unor discuții despre denuclearizare. În ciuda sancțiunilor pe scară largă, Phenianul a efectuat șase teste nucleare între 2006 și 2017.