Coreea de Nord ţine aproximativ 200.000 de persoane în imense închisori politice, unde deţinuţii sunt forţaţi să muncească în condiţii apropiate de sclavie şi sunt des torturaţi, a anunţat organizaţia Internaţională Amnesty, pentru drepturile omului, citată de Reuters.
ONG-ul a publicat imagini din satelit care înfăţişează patru din cele cinci campusuri din zonele pustii ale provinciilor South Pyongan, South Hamkyung şi North Hamkyung.
O comparaţie cu imaginile din satelit din 2001 indică o dezvoltare semnificativă a taberelor de închisori, despre care se crede că ar opera încă din 1950, potrivit Amnesty.
Reprezentanţii organizaţiei pentru depturile omului au discutat cu foşti deţinuţi din închisoarea din Yodok, precum şi cu gardieni de la alte închisori, descoperind „condiţii îngrozitoare”.
Foşti deţinuţi de la Yodok au spus că prizonierii erau forţaţi să muncească în condiţii de sclavie şi erau frecvent torturaţi şi supuşi la tratamente crude şi inumane. Toţi deţinuţii de la Yodok au fost martorii unor execuţii publice, potrivit informaţiilor obţinute de Amnesty.
Mâncarea este foarte puţină în închisori, iar deţinuţii au fost nevoiţi de mai multe ori să mănânce şobolani sau fecale de animale pentru a supravieţui.
Organizaţia Amnesty a cerut Coreei de Nord, unul din statele cele mai secretoase, să închidă toate taberele de închisori politice şi să elibereze toţi prizonierii.
„Coreea de Nord nu mai poate nega adevărul. Timp de câteva decenii, autorităţile au reduzat să recunoască existenţa taberelor politice, care se măresc din ce în ce mai mult”, a spus directorul Amnesty, Sam Zarifi, într-un comunicat.
Mii de oameni ar fi închişi din cauză că sunt „vinovaţi prin asociere”, sau trimişi în tabere doar pentru că rudele lor au fost închise, susţine conducerea Amnesty.
Potrivit unui fost deţinut de la Yodoş, aproximativ 40% din deţinuţi au murit de foame între 1999 şi 2001.
Jeong Kyongil, care a fost închis în Yodok, între 2000 şi 2003, a spus că prizonierii munceau de la 4 dimineaţa până la 8 seara, vând doar două pauze de mese de terci de cereale.
„De la 9 la 11 seara, era timpul pentru studiu. Dacă nu memoram 10 coduri de etică nu aveam voie să dormim”, a mai spus fostul deţinut.
Deţinuţii neascultători erau trimişi pentru cel puţin o săptămână într-un „cub de tortură”, unde era imposibil să stai în fund sau să te întinzi, conform Amnesty.