Coreea de Nord eliberează, pe motive ‘umanitare’, un student acuzat de ‘spionaj’

Coreea de Nord eliberează, pe motive 'umanitare', un student acuzat de 'spionaj'
Foto: Kimg Jong-un (sursă foto: hepta.ro)

Coreea de Nord a anunţat eliberarea unui student australian reţinut pentru spionaj în favoarea unor agenţii media occidentale, anunţăBBC, care citează presa nord-coreeană.

Australianul Alek Sigley, în vârstă de 29 de ani şi vorbitorfluent de coreeană, fusese dat dispărut la sfârşitul lunii iunie. El se afla la Phenian pentru studii masterale la Universitatea Kim Il-sungşi având și o afacere turistică.

Potrivit agenţiei de presă nord-coreene, KCNA, studentul australian „transferase informaţii în numeroase ocazii, inclusiv fotografii şi analize pe care le-a acumulat în timp ce călătorea în fiecare colţ al Phenianului, utilizându-se de statutul său de student internaţional„.

El ar fi făcut acest lucru „la solicitarea unor surse media anti-RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană – n.r.), precum ziarul american NK News”.

Potrivit aceleiaşi surse, studentul ar fi fost deportat din „motive umanitare”. El se află acum în Japonia, unde locuiește soția lui.

„A recunoscut în mod sincer că a spionat şi a cerut în repetate rânduri iertarea noastră (a Coreei de Nord – n.r.) pentruviolarea suvernității noastre”.

Studentul australian scrisese, într-adevăr, un eseu intitulat „De la Perth la Phenian: viaţa mea ca student australian la Universitatea Kim Il Sung”.

De asemenea, el a scris şi şase articole despre modă, applicațiile (software) şi restaurantele nord-coreene.

Coreea de Nord are o experienţă negativă cu studenţii străini reţinuţi sub acuzaţia de „spionaj”. În 2016, autorităţile nord-coreene l-au reţinut pe Otto Warmbier, pentru că în 2017 să-l elibereze în timp ce acesta se afla într-o stare vegetativă. La scurt timp după aceea a murit.

Incidentul a dus la tensiuni între Statele Unite şi Coreea de Nord, care ulterior s-au diminuat trasit după ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un, şi-a cerut scuze în faţa preşedintelui american, Donald Trump, şi a spus „că nu a ştiut nimic” despre cum era tratat studentul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României