Copiii suedezi vor începe școala cu un an mai devreme și vor renunța la joacă pentru matematic, scris și citit

Copiii suedezi vor începe școala cu un an mai devreme și vor renunța la joacă pentru matematic, scris și citit
Sursa foto: Freepik

Copiii din Suedia urmează să înceapă școala la șase ani din 2028, cu un an mai devreme decât în ​​prezent, într-o revizuire a sistemului educațional al țării care semnalează o trecere de la predarea materiilor prin joacă pentru copiii mai mici.

Suedia consideră că preșcolarii trebuie să învețe mai devreme să citească și să scrie sau să calculeze

Guvernul a anunțat planurile de a înlocui un an preșcolar obligatoriu pentru copiii de șase ani, cunoscut sub numele de förskoleklass, cu un an suplimentar în grundskola (școala primară), anunță The Guardian.

Guvernul de coaliție de centru-dreapta, condus de moderati și susținut de extrema dreaptă a democraților suedezi, a anunțat planul înainte de prezentarea bugetului pentru 2025, care urmează să fie joi. Planul datează de la guvernul anterior și este susținut și de social-democrații de stânga.

Ministrul Educației, Johan Pehrson, a spus că „școala trebuie să se întoarcă la elementele de bază” și a adăugat că se va pune un accent mai puternic pe învățarea timpurie a cititului și scrisului, precum și a matematicii.

„Acest lucru ar trebui să-i facă pe elevi să aibă o oportunitate mai bună de a-și dezvolta abilități de bază, cum ar fi cititul, scrisul și numărarea și pentru a-și atinge obiectivele în școală”, a spus el.

Criticii spun că planul contravine cercetării care arată că dezvoltarea copiilor este susținută cel mai bine de medii de învățare bazate pe joacă, încurajându-i să exploreze, să creeze și să se dezvolte prin joacă, curiozitate și explorare ghidată. Liderii sindicali se tem că această mișcare ar putea duce la concedierea multor profesori preșcolari de specialitate.

Åsa Westlund, purtătorul de cuvânt al social-democraților pentru educație, a declarat că sprijinul partidului său pentru plan depinde de menținerea unui amestec de învățare și joc în ceea ce a spus ea că ar trebui să acționeze ca o „punte între preșcolar și școală”.

Alte măsuri educaționale care vor fi prezentate în buget includ investiții în „școli de urgență” pentru relocarea temporară a copiilor atunci când există probleme la școală, investiții mai mari în manuale și finanțare pentru formarea profesorilor și a profesorilor preșcolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)