Copiii din Franța vor începe școala la vârsta de trei ani, în loc de șase, în urma noilor reforme anunțate de președintele Emmanuel Macron, informează BBC News.
Schimbarea va face ca Franța să aibă una dintre cele mai scăzute vârste de școlarizare obligatorii în Europa.
Cu toate aceastea, doar un număr mic de copii vor fi afectaţi de noua măsură, deoarece majoritatea familiilor franceze aleg deja să-și trimită copiii la școală la trei ani.
Potrivit datelor guvernamentale, doar 2,4% dintre copiii francezi nu sunt înscriși la această vârstă la școală.
Emmanuel Macron a afirmat că schimbarea a avut drept scop reducerea inegalității în educație, deoarece părinții din zonele mai sărace din Franța și din teritoriile de peste mări au șanse mai mici să-și trimită copiii la școală la o vârstă fragedă.
În Paris, 93% dintre copiii în vârstă de trei ani sunt înscriși la şcoală, dar cifra este mult mai scăzută în unele teritorii de peste mări, potrivit publicaţiei Le Monde.
„Sper că, prin intreoducerea acestei măsuri, de la începutul anului școlar în 2019, putem corecta această diferență inacceptabilă”, a declarat marţi preşedintele francez, într-o conferință de presă.
Liderul de la Elysee a salutat schimbarea ca fiind „un moment esențial în sistemul educațional francez”.
Există multe dezbateri despre momentul în care copiii trebuie să înceapă şcoala.
În Finlanda, Suedia, Polonia, Estonia, Lituania, Bulgaria şi Serbia școala începe la șapte ani, în timp ce în Austria, Belgia Croaţia, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Norvegia, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia, Turcia sau România copiii sunt înscrişi de la vârsta de 6 ani.
În Irlanda de Nord, Luxemburg şi Elveţia şcoala începe la patru ani, în timp ce în Ungaria – la vârsta de trei ani.