Controverse în Croația, după ce a fost instalată o cutie în care mamele își pot abandona bebelușii pe care nu-i doresc

Controverse în Croația, după ce a fost instalată o cutie în care mamele își pot abandona bebelușii pe care nu-i doresc
Sursa foto simbol: Freepik

Instalarea primei „cutii pentru copii” din Croația de către un grup religios a redeschis o dezbatere aprinsă despre avort în această țară, unde 80% din populație se identifică drept catolică.

Cum funcționează „cutia pentru copii” din Croația

Această „cutie pentru copii” a fost amplasată luna trecută de asociația catolică „Bethlehem Zagreb”. Cutia e fixată în zidul unei mănăstiri, e încălzită și are un pat mic. Când cineva deschide cutia, detectoarele de mișcare declanșează o alarmă pe telefonul liderei grupului, Alberta Vrdoljak, și al călugărițelor. Ele preiau bebelușul și anunță poliția și serviciile medicale, explică BFM TV, citat de G4Media.

Alberta Vrdoljak descrie cutia drept „o alternativă la infanticid, nu o interdicție a avortului”.

Potrivit asociației, mai există astfel de cutii în Austria, Belgia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Elveția.

Există, însă, o problemă juridică: abandonarea unui copil este infracțiune în Croația. Există inițiative pentru schimbarea legii, dar deocamdată acest lucru nu s-a concretizat. Ministerul Politicii Sociale a început o anchetă pentru a vedea ce-i de făcut în legătură cu această cutie.

Ce spun contestatarii „cutiei pentru copii”

Însă mai multe ONG-uri și grupuri feministe spun că inițiativa este „ilegală, periculoasă și contravine interesului superior al copilului”.

Mai multe organizații cer eliminarea acestei cutii, argumentând că încurajează femeile să ducă la termen sarcini pe care nu le vor. Ele mai spun că inițiativa e un cal troian utilizat de grupurile anti-avort, care sunt foarte puternice în Croația.

Această inițiativă „poate părea o idee bună, dar în cele din urmă este doar o altă modalitate de a face femeile să se simtă vinovate”, afirmă și Mia Knezevic, notar la Zagreb.

De altfel, de mai mulți ani, Comitetul ONU pentru drepturile copilului cere țărilor să nu mai utilizeze astfel de cutii.

Dreptul la avort e reglementat în Croația printr-o lege din 1978, însă, în ultimii ani, grupurile conservatoare s-au mobilizat pentru a cere eliminarea lui. Oricum, la fel ca în România, mulți medici refuză să facă avorturi, invocând clauza lor de conștiință.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`