Contraofensiva Ucrainei pare că avansează cu ajutorul bombelor cu dispersie care sunt interzise în peste 100 de țări

Publicat: 18 08. 2023, 12:29

Pușcașii marini ucraineni au avansat pentru a doua oară în două săptămâni pe linia frontului de sud-est, spre orașul port cheie Mariupol, iar recucerirea satului Urozhaine pare să fi fost parțial ajutată de utilizarea de către ucraineni a controversatelor muniții cu dispersie, anunță CNN.

Bombele cu dispersie pot afecta civilii timp de zeci de ani de zile

Au apărut imagini filmate cu drona din timpul luptei intense pentru sat, în care se pot vedea zeci de trupe rusești fugind spre sudul satului. Se pare că sunt bombardate în timp ce fug, uneori cu ceea ce par a fi bombe cu dispersie, au declarat doi experți în armament care au analizat înregistrările video ale incidentelor. Experții nu au dorit să fie identificați discutând despre un subiect sensibil.

Furnizarea de muniții cu dispersie către armata ucraineană a fost precedată de mari dezbateri etice în cadrul administrației Biden, au declarat oficiali americani.

Deși sunt extrem de eficiente împotriva infanteriei pe teren deschis, bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Acestea pot reprezenta un pericol rezidual pentru civili timp de zeci de ani.

Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale.
Mai mult de 100 de țări au interzis utilizarea armelor cu dispersie prin intermediul unui tratat, deși Ucraina, Rusia și Statele Unite nu sunt semnatare ale acestui tratat internațional.

Armata ucraineană a confirmat că armele americane sunt folosite pe linia frontului, dar a refuzat să ofere detalii.
Se crede că Ucraina ar fi produs mai multe dispozitive similare pe plan intern, care ar putea fi utilizate pe front.