Continuă provocările: SUA, răspuns acid pentru Vladimir Putin

Publicat: 24 12. 2021, 16:04
Actualizat: 24 12. 2021, 20:54

Tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează. Vladimir Putin a declarat că americanii sunt cei care au o atitudine agresivă, prin extinderea influenței în Ucraina. De partea cealaltă, Casa Albă este de părere că „singura agresiune” pe care o remarcă este „retorica belicoasă” a liderului de la Kremlin și creșterea nejustificată a prezenței militare la frontieră.

Punctul de vedere oficial al SUA a fost exprimat de către Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a președintelui Joe Biden. Totodată, ea nu a confirmat dacă negocierile cu privire la criza americano-rusească vor debuta la Geneva, așa cum liderul rus a anunțat în conferința de presă susținută joi, 23 decembrie.

„Ei bine, faptele sunt o chestie simpatică, iar faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a declarat Psaki, într-o conferință susținută vineri, în Ajun, la Casa Albă.

Ce nemulțumiri are Vladimir Putin în relația Rusiei cu SUA

Pentru a-și întări poziția în fața SUA și a aliaților NATO, Vladimir Putin a anunțat astăzi parteneriatul cu China. Cu acest prilej, el a lansat noi săgeți la adresa administrației democrate din SUA.

„Ne-am apropiat noi de frontierele Statelor Unite şi ale Marii Britanii? Ei s-au apropiat de noi. Iar acum spun: ‘Ucraina va fi stat membru NATO’. Ulterior, vor apărea sisteme de armament. Dumneavoastră cereţi garanţii din partea mea, dar dumneavoastră trebuie să oferiţi garanţii.

În anii 1990, ni s-a spus că NATO nu se va deplasa deloc spre est. Şi ce s-a întâmplat? Ne-au înşelat în mod grosolan. Au fost cinci valuri de extindere a Alianţei Nord-Atlantice. Iar acum apar sisteme de armament corespunzătoare în România şi Polonia”, a mai transmis Putin.

Americanii, acuzați de Putin că și-au încălcat angajamentele, prin extinderea influenței militare, au replicat tot prin intermediul purtătorului de cuvânt.

„NATO este o alianţă defensivă, nu una agresivă. Nu există nicio dovadă care să sugereze contrariul”, a transmis oficialul de la Casa Albă.