Continuă provocările: SUA, răspuns acid pentru Vladimir Putin

Continuă provocările: SUA, răspuns acid pentru Vladimir Putin

Tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează. Vladimir Putin a declarat că americanii sunt cei care au o atitudine agresivă, prin extinderea influenței în Ucraina. De partea cealaltă, Casa Albă este de părere că „singura agresiune” pe care o remarcă este „retorica belicoasă” a liderului de la Kremlin și creșterea nejustificată a prezenței militare la frontieră.

Punctul de vedere oficial al SUA a fost exprimat de către Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a președintelui Joe Biden. Totodată, ea nu a confirmat dacă negocierile cu privire la criza americano-rusească vor debuta la Geneva, așa cum liderul rus a anunțat în conferința de presă susținută joi, 23 decembrie.

„Ei bine, faptele sunt o chestie simpatică, iar faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a declarat Psaki, într-o conferință susținută vineri, în Ajun, la Casa Albă.

Ce nemulțumiri are Vladimir Putin în relația Rusiei cu SUA

Pentru a-și întări poziția în fața SUA și a aliaților NATO, Vladimir Putin a anunțat astăzi parteneriatul cu China. Cu acest prilej, el a lansat noi săgeți la adresa administrației democrate din SUA.

„Ne-am apropiat noi de frontierele Statelor Unite şi ale Marii Britanii? Ei s-au apropiat de noi. Iar acum spun: ‘Ucraina va fi stat membru NATO’. Ulterior, vor apărea sisteme de armament. Dumneavoastră cereţi garanţii din partea mea, dar dumneavoastră trebuie să oferiţi garanţii.

În anii 1990, ni s-a spus că NATO nu se va deplasa deloc spre est. Şi ce s-a întâmplat? Ne-au înşelat în mod grosolan. Au fost cinci valuri de extindere a Alianţei Nord-Atlantice. Iar acum apar sisteme de armament corespunzătoare în România şi Polonia”, a mai transmis Putin.

Americanii, acuzați de Putin că și-au încălcat angajamentele, prin extinderea influenței militare, au replicat tot prin intermediul purtătorului de cuvânt.

„NATO este o alianţă defensivă, nu una agresivă. Nu există nicio dovadă care să sugereze contrariul”, a transmis oficialul de la Casa Albă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)