Franța se confruntă cu o nouă problemă a consumului de cocaină, cu 1,1 milioane de persoane care au consumat drogul ilegal cel puțin o dată în 2023, potrivit unui studiu publicat miercuri, citat de France24.
Centrul francez de monitorizare a drogurilor și a dependenței de droguri (OFDT) a estimat anterior consumul anual de cocaină în țară la 600.000 de consumatori, când a lansat raportul anterior în 2022.
Franța se află acum pe locul 7 în Europa în ceea ce privește consumul de cocaină.
O serie de factori se află în spatele creșterii explozive a consumului, inclusiv nivelurile record ale producției globale de cocaină și imaginea în schimbare a drogului.
Potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă, Columbia, Peru și Bolivia – cei mai mari trei cultivatori de cocaină din lume – vor produce 2.700 de tone în 2022, comparativ cu 1.134 de tone în 2010.
Un alt factor din spatele consumului în creștere sunt „condițiile de muncă tot mai dificile”, oamenii care consumă cocaină pentru a face față sarcinilor de muncă intense (de exemplu, în industria de catering) sau condițiilor dure de muncă (în industria pescuitului), a declarat Ivana Obradovic, director adjunct la OFDT, citată de AFP.
În cele din urmă, experții indică „diversificarea formelor de consum”.
Utilizarea crackului – o formă solidă de cocaină – se răspândește, iar cocaina este acum din ce în ce percepută ca fiind „mai puțin periculoasă”, spre deosebire de acum 20 de ani, a spus Obradovic.
Un drog care stimulează sistemul nervos central, cocaina este făcută din frunzele plantei de coca din America de Sud.
În timp ce prețurile au rămas practic neschimbate – un gram de cocaină costă 66 de euro în 2023, față de 60 de euro în 2011 – puritatea cocainei este în creștere, cu 73% în 2023 față de 46% în 2011.
Autoritățile au spus că infracțiunile legate de droguri paralizează viața de zi cu zi în Franța, ministrul de Interne Bruno Retaileau jurând că va intensifica lupta împotriva criminalității legate de droguri.
În 2023, autoritățile franceze au confiscat 23,5 tone de cocaină, față de 4,1 tone în 2010.
În primele 11 luni ale anului 2024, aproape 47 de tone de cocaină au fost confiscate de autorități.