SUA și Rusia au încheiat, astăzi, consultările privind domeniul securității în urma summitului de la Geneva, a anunțat, luni, Departamentul de Stat american, relatează Reuters, citat de către Agerpres.
Ambele părţi urmează să transmită comunicate de presă în urma negocierilor în privinţa cărora Washingtonul a sperat că ar putea elimina pericolul unei noi invazii din partea Rusiei în Ucraina, fără a accepta vreuna dintre solicitările în domeniul securităţii ale Rusiei.
Şefa delegaţiei din partea SUA, Wendy Sherman, secretar-adjunct în Departamentul de Stat, a transmis înaintea consultărilor că ”Statele Unite vor asculta preocupările Rusiei şi le vom împărtăşi pe ale noastre”. La rândul său, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov, din partea Rusiei, a declarat că Moscova are ”nevoie de garanţii legale că NATO nu se va extinde şi că va elimina tot ceea ce alianţa a creat începând din 1997”.
UE și NATO susţin că Moscova ar putea lansa o ofensivă militară pe teritoriul ucrainean similar cu cea din 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a început să sprijine separatiştii pro-ruși din estul Ucrainei, ceea ce a dus la degradarea accelerată a relaţiilor dintre cele două ţări.
Kremlinul a respins afirmaţia că ar pregăti o invadare a Ucrainei şi, la rândul său, acuză Kievul că a deplasat trupe înspre regiunea Donbas, care se află sub controlul separatiştilor.
Rusia consideră că securitatea ei este amenințată de către activitatea NATO în estul continentului european, preşedintele Vladimir Putin cerând ca Alianța Nord-Atlantică să garanteze că nu se va extinde către est, prin includerea Ucrainei și Georgiei în organizaţie, dar şi că îşi va restrânge activităţile în Europa de Est.