Interviu cu Constantin Codreanu, candidat la Primăria Chișinăului: Visul lui Dodon este să îngenuncheze Capitala, cel mai important bastion al unionismului. Jocul socialiștilor este ca o matrioșka rusească

Interviu cu Constantin Codreanu, candidat la Primăria Chișinăului: Visul lui Dodon este să îngenuncheze Capitala, cel mai important bastion al unionismului. Jocul socialiștilor este ca o matrioșka rusească
Foto: romani.md

Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la Primăria Chișinăului, afirmă că scrutinul la care participă este unul decisiv, pentru că, susține el, primăria Capitalei Republicii Moldova ”nu poate ajunge pe mâna socialiștilor în anul Centenarului Marii Uniri”. Într-un interviu acordat B1.ro, deputatul PMP a vorbit despre mizele acestor alegeri, despre lupta care se dă peste Prut între pro-europeni și pro-ruși și despre proiectul unirii Republicii Moldova cu România.

B1.ro: Bătălia pentru primăria Chișinăului pare a fi și o primă bătălie electorală simbolică între tabăra pro-rusă și cei care văd viitorul Republicii Moldova lângă România, în Uniunea Europeană. Din această perspectivă, cum vede candidatul Constantin Codreanu actualul scrutin?

Constantin Codreanu:Republica Moldova s-a aflat dintotdeauna sub zodia bătăliilor geopolitice. Toate alegerile, de la Revoluția Twitter din 7 aprilie 2009, și până în prezent, au fost despre orientarea Republicii Moldova și direcția pe care o ia, spre est sau spre vest. Deși de aproape 10 ani aceste bătălii sunt câștigate de politicienii declarați pro-europeni, Republica Moldova se află în pragul falimentului. Singura soluție pentru a o salva este revenirea la normalitate, parte componentă a unei Românii reîntregite.

Cât despre rezultatele acestor alegeri, pot spune că sunt cu adevărat decisive, întrucât nu putem lăsa Primăria pe mâna socialiștilor tocmai în anul Centenarului Marii Uniri. Este ”suficient” eșecul de la Președinție. Urmează și alegerile parlamentare, deci anul 2018 trebuie să fie anul în care Republica Moldova va declara că este pregătită pentru Unire, așa cum a făcut-o România, prin Declarația adoptată în Parlamentul României, anul acesta, la 25 martie.

B1.ro: Care sunt cele mai mari probleme ale Chișinăului în acest moment? Care ar fi soluțiile propuse de dumneavoastră?

Constantin Codreanu:Pe lângă tradiționalele probleme cu care se confruntă majoritatea populației Republicii Moldova, cum ar fi salarii mici, corupție, lipsa locurilor de muncă, creșterea prețurilor, drumuri proaste etc, în Chișinău există și probleme suplimentare, care pornesc de la administrarea ineficientă a capitalei.

Alături de specialiști din diverse domenii, am redactat un program pentru Chișinău, intitulat sugestiv UNIRE, DEZVOLTARE, MODERNIZARE, care poate fi accesat de altfel pe www.codreanuprimar.md.

Programul pe care îl propun cetățenilor din Chișinău are în vedere principiile eficienței, transparenței, participării și dialogului. În plus, propun o guvernare locală pe baza unui contract încheiat între primar și cetățean.

Printre promisiunile pe care le fac alegătorilor, cele mai importante sunt: atragerea unor investiții de cel puţin 1 miliard de euro din România și prin România; 100 km de drumuri noi sau reabilitate în Chișinău; construcția șoselei de centură a Chișinăului; dotarea parcului de transport public cu 100 de troleibuze și autobuze noi; izolarea termică a tuturor blocurilor de locuit; sprijin financiar pentru toți pensionarii; construcția a 5.000 de locuințe pentru tineri; crearea a 50 000 de noi locuri de muncă; construcția a cel puțin 20 de parcări supraterane și subterane; urbanizarea suburbiilor prin conectarea acestora la rețelele de gaz, apă și canalizare.

B1.ro: Cum vedeți colaborarea cu autoritățile centrale din Republica Moldova în eventualitatea în care veți deveni primarul Chișinăului?

Constantin Codreanu:Cu siguranță va trebui să existe o colaborare instituțională. Să nu uităm că în toamnă vom avea alegeri parlamentare, acolo unde unioniștii trebuie să obțină o majoritate. Cu un parlament și un guvern european, unionist, ne va fi ușor să colaborăm și să construim proiecte pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

În calitate de primar, voi menține legătura directă dintre cele două state la toate nivelurile de autorități și instituții. Mi-am propus să realizez înfrățirea, pe bază de parteneriat administrativ, a Chișinăului cu 7 noi municipii din România: Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Brașov, Galați, Ploiești, pe lângă municipiile: București, Iași, Alba Iulia, Pitești, Piatra Neamț. De asemenea, vom face înfrățirea, pe bază de parteneriat administrativ, a celor 5 sectoare din Chișinău cu cele 5 sectoare din București. Nu în ultimul rând, vom semna înfrățirea fiecărui oraș și sat cu câte 10 localități prospere din România și a tuturor instituțiilor de cultură, învățământ și sănătate cu instituții similare din România. Prin aceste acorduri, voi reuși să conving autoritățile din Republica Moldova că cetățenii au nevoie de rezultate concrete și de rezolvarea problemelor pentru care ne-am angajat să îi reprezentăm.

B1.ro: Considerați că politicienii români ar trebui să fie mai implicați în campania pentru alegeri în încercarea de a convinge populația să mențină direcția pro-Occident?

Constantin Codreanu:România este prezentă în Republica Moldova, în cel de-al doilea stat românesc, prin ajutoare și finanțări, prin înfrățiri și proiecte comune. Cred cu tărie că politicienii români ar trebui să se implice totuși mai mult în viața socială și politică de peste Prut.

Aceștia pot urma exemplul președintelui Traian Băsescu, cel care, în fiecare săptămână, practic, este într-o localitate din Republica Moldova, la un eveniment sau la o întâlnire cu cetățenii. Alături de președinte și de alți colegi din Partidul Mișcarea Populară și Partidul Unității Naționale, mergem și le vorbim oamenilor despre Unire și despre ce înseamnă un trai european.

B1.ro: La aceste alegeri este și Republica Moldova afectată de fenomenul știrilor false și al propagandei în mod similar în care această chestiune a jucat un rol în alegerile din Statele Unite sau state europene precum Franța, Germania, Ungaria?

Constantin Codreanu:RepublicaMoldova este una dintre țările care au aparținut URSS, în care propaganda de limbă rusă este extrem de activă. Mass-media de limba rusă este dominantă pe piața media din Republica Moldova, iar aceasta păstrează liniile propagandistice stabilite la Kremlin. În același timp, trolii din Est sunt extrem de activi. Obiectivul major pe care propaganda rusă îl are în alegerile locale și parlamentare din acest an în R.Moldova este înăbușirea curentului unionist în vederea deturnării Republica Moldova din drumul ei european. În ciuda eforturilor propagandiștilor de la Moscova, curentul unionist a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, iar Internetul și rețelele de socializare au permis circulația ideilor pro-europene care îi dau dureri de cap lui Dodon, supranumit și ”pudelul lui Putin”.

B1.ro: O parte a presei din Republica Moldova vorbește de un blat politic între oligarhul Vlad Plahotniuc, aparent un susținător al proiectelor pro-europene, și președintele Igor Dodon, care are o poziție fățișă pro-rusă.Cât de credibilă este o astfel de abordare?

Constantin Codreanu:Din această perspectivă, vreau să vă spun că sunt singurul candidat la alegerile din Chișinău care îl poate învinge în turul doi pe candidatul socialiștilor lui Dodon. În același timp, am un crez pe care îl servesc, cel unionist, deasupra oricăror interese ale politicienilor sau oligarhilor. Nu știu ce înțelegeri există în Chișinău, știu doar că personal nu am de dat socoteală decât cetățenilor capitalei, în slujba cărora vreau să îmi pun, cu onestitate, toate cunoștințele acumulate și toată energia.

B1.ro: Cât de implicată este Rusia în influențarea alegerilor de la Chișinău în vederea obținerii unei victorii a tabere pro-ruse?

Constantin Codreanu:Candidatul stângii la Chișinău este o marionetă a lui Igor Dodon, care la rândul său este marioneta lui Putin. Jocul socialiștilor este ca o matrioșka rusească. Implicarea lui Dodon în campanie demonstrează că miza acestuia la alegeri este imensă. Visul său este să îngenuncheze capitala, cel mai important bastion al unionismului, pentru a întoarce apoi R. Moldova cu spatele la România și la Europa.

Vestea bună este că asocierea cu Dodon reduce considerabil șansele candidatului socialist. Igor Dodon, care îl recomandă pe candidat în pliante, a candidat și el la primărie și a pierdut… Va pierde și minidodonul Ceban.

B1.ro: Cum credeți că va fi influențată Republica Moldova de o victorie a taberei unioniste/pro-europene? Credeți că în virtutea unor rezultate strânse, partidele unioniste/pro-europene vor putea să conlucreze pentru a forma un guvern și a menține direcția țării către Occident?

Constantin Codreanu:Sunt sigur că unioniștii vor intra în Parlamentul de la Chișinău și vor avea cuvântul decisiv. Datorită acestui crez m-am implicat activ în politica din Republica Moldova. Alături de colegii din Partidul Unității Naționale și cei din Mișcarea Unionistă civică vom reuși să câștigăm aceste două bătălii decisive. Prin acea Declarație de Celebrare a Centenarului Unirii Basarabiei cu România, Parlamentul de la București a întrebat practic Republica Moldova dacă este de acord să revină Acasă. Răspunsul afirmativ trebuie să vină cât mai curând!

B1.ro: În cazul unei victorii a taberei pro-ruse, având în vedere și faptul că Igor Dodon este un pro-rus convins, credeți că Republica Moldova va abandona complet relația cu Uniunea Europeană și se va îndrepta spre Rusia, eventual să încerce o aderare la uniunea vamală?

Constantin Codreanu:Nici în cele mai sumbre scenarii, Republica Moldova nu poate lua o asemenea cale. Viitorul Republicii Moldova este în și cu România, în și cu Uniunea Europeană. Am văzut ce pot și ce știu să facă Dodon și oamenii lui. Este limpede că vor să pună mâna pe capitală și putere pentru a interzice orice mișcări unioniste, pentru a denunța Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și a impune aderarea la Uniunea Vamală.

B1.ro: Faptul că sunteți deputat din partea PMP în Parlamentul României este un avantaj sau un dezavantaj în cursa electorală pentru primăria Chișinăului?

Constantin Codreanu:Fără îndoială statutul de parlamentar în Camera Deputaților este un atu în bătălia pentru Chișinău.

În calitate de parlamentar și Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării m-am ocupat activ de problematica a 12 milioane de oameni de peste hotare și am rezolvat mai multe probleme. Cu această experiență mă întorc la Chișinău pentru a transforma modul în care se face politică și administrație în Republica Moldova.

Voi aduce în Primăria Municipiului Chișinău experiență europeană, sprijin politic și mijloace financiare importante pentru susținerea chișinăuienilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:21 - Turcia îi amenință pe kurzii din Siria cu o ofensivă militară: „Ultimatumul pe care l-am dat prin americani este evident”
12:18 - Ben Affleck, Reese Witherspoon și alte vedete de la Hollywood au fugit din casele lor aflate în calea incendiului masiv din Los Angeles
12:16 - Radu Miruță (USR): „Cu cât se întâmplă mai târziu aceste alegeri, cu atât ei reușesc să decidă lucrurile în România”
12:12 - Cum și-au petrecut noaptea de Anul Nou doi tineri din Constanța. Au fost surprinși distrugând anvelpolele a 20 de mașini parcate
12:02 - Deputatul PSD Mihai Ghigiu, despre data prezidențialelor: Cred că în urma ședinței de azi o să avem ceva mai multă claritate. Cel mai important este să se bucure de încrederea cetățenilor (VIDEO)
11:47 - Românii vor putea să călătorească fără vize în SUA. Anunțul Ambasadei României de la Washington
11:43 - Amenzi pentru românii care-și aruncă brazii de Crăciun la întâmplare: Primăriile din București și din țară îi colectează gratuit
11:39 - Gheorghe Falcă: Eu mă îndoiesc să PSD nu ar mai vrea să îl susțină pe Crin Antonescu. Coaliția își respectă cuvântul dat / Influența rusească nu se va opri că vom alege noi din nou Președintele României (VIDEO)
11:20 - Ana Maria Bărbosu va studia în SUA! Universitatea la care a fost admisă gimnasta medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Paris
11:20 - Domeniul schiabil al staţiunii Sinaia este închis miercuri. Joi, telecabina intră în revizie