Consiliul UE se va pronunța joi dacă România și Bulgaria rămân după gardul Schengen. Miercuri se vor reuniuni ambasadorii UE

Publicat: 05 12. 2022, 17:46
Actualizat: 05 12. 2022, 17:47
Foto: Hepta - Actionpress / Claus Kiefer

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va pronunţa joi asupra aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, conform agendei provizorii a reuniunii

Conform agendei provizorii a Consiliului JAI joi este menționată “Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România” – (posibil) Adoptare – precum şi un punct similar referitor la Croaţia, păstrându-se aceeași agendă care a fost comunicată și săptămâna trecută.

Agenda ar putea suferi modificări în urma reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi, care reunește ambasadorii statelor membre ale UE

Reuniunea va avea loc miercuri dimineaţă când va fi stabilită agenda finală a reuniunii JAI.

Nicio ţară nu şi-a anunţat opoziţia faţă de aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, în timp ce mai multe state au exprimat obiecţii faţă de aderarea României şi Bulgariei, sau numai a Bulgariei, inclusiv în ultimele zile.

În context, situația Croației pare a fi decisă dar aderarea României și a Bulgariei rămân discutabile.

Austria contestă aderarea României şi Bulgariei, iar Olanda cea a Bulgariei

România a detensionat îngrijorările Olandei și Suediei însă cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat că va susține aderarea Croației, în vreme ce va fi foarte critic în ceea ce privește România și Bulgaria.

Pretextele opunerii Vienei sunt legate de rutele pentru migranți: în context, ministrul român de interne s-a întâlnit la Viena cu omologul austriac prezentându-i date oficiale care atestă că doar 2,7% dintre migranții care au ajuns în UE au tranzitat țara noastră.

Aderarea Bulgariei, contestată de Țările de Jos

Guvernul olandez a decis vineri aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen dar nu și a Bulgariei.

Premierul olandez Mark Rutte a motivat gestul prin faptul că ”există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume, făcâd referire la statul vecin.

Comisia Europeană a propus luni un plan de acțiune pentru cooperarea cu Balcanii de Vest

Comisia Europeană a precizat luni că așteaptă un vot pozitiv din partea Consiliului UE privind aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen, în conformitate cu rapoartele sale privind îndeplinirea integrală a criteriilor de aderare.