Consiliul UE recunoaște aspirațiile europene ale Ucrainei. Președintele Lituaniei: „Procesul a început. Acum depinde de noi și de ucraineni să realizăm acest lucru rapid”

Consiliul UE recunoaște aspirațiile europene ale Ucrainei. Președintele Lituaniei: Procesul a început. Acum depinde de noi și de ucraineni să realizăm acest lucru rapid
Liderii UE adunația la Consiliul European de la Versailles / Sura foto: Twitter

Consiliul UE recunoaște aspirațiile europene ale Ucrainei, iar liderii sunt de acord să sprijine Ucraina în drumul ei european.

„O noapte istorică la Versailles. După 5 ore de discuții aprinse, liderii UE au spus da eurointegrării ucrainene. Procesul a început. Acum depinde de noi și de ucraineni să realizăm acest lucru rapid”, a anunțat, pe Twitter, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Națiunea ucraineană eroică merită să știe că este binevenită în UE, a mai notat președintele Lituaniei.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că, fără întârziere, liderii UE vor întări legăturile și vor aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană.

 Ucraina era înainte de război un stat dominat de corupţie

Deși situația dramatică din Ucraina a atras atenția opiniei publice internaționale cu privire la necesitatea aderării rapide la UE, trebuie precizat că Republica Moldova este ţara care a realizat în ultimii ani progrese concrete privind reformele necesare apropierii de Bruxelles. Președintele Maia Sandu a fost în repetate rânduri lăudată de oficialii europeni pentru măsurile ferme adoptate de Chișinău în direcția europenizării și a parcursului european ferm.

Comparativ cu această situație, puterea de la Kiev a fost criticată înainte de izbucnirea războiului pentru restanțele privind măsurile care trebuiau luate în ceea ce privește decuplarea justiției de controlul politic, lupta împotriva corupției și respectarea drepturilor minorităților naționale.

Legislația prin care se limita drastic accesul minorităților la învățământul în limba maternă a fost aspru criticată inclusiv de către statul român și de către comunitatea românescă din Ucraina ca fiind incompatibilă cu principiile și valorile UE. Minoritatea românească din Ucraina a fost în permanenţă supusă presiunii statului ucrainean în ultimii ani, limba română fiind, treptat, exclusă din învăţământul de stat. De asemenea, în Ucraina, scandalurile de corupţie la nivel în alt au fost frecvente, interferând chiar şi cu campania electorală din SUA.

Așa se face că în contextul discuției despre aderarea Ucrainei la UE au fost ridicate numeroase semne de întrebare cu privire la ignorarea de către oficialii europeni a aspirațiilor Republicii Moldova. Tocmai de aceea, este necesar ca Guvernul României să lege în permanenţă discuţia privind posibila aderare a Ucrainei la UE de aderarea Republicii Moldova la UE, o ţară mult mai îndreptăţită în acest moment să facă acest pas.

Pretențiile europene ale Republicii Moldova, ridiculizate de ucrainieni

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucraineia ridiculizat intenția Republicii Moldova și a Georgiei, de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul de la Kiev nu-și dorește ca cele două state să aibă un parcurs asemănător cu al Ucrainei, în UE.

„Cererea Ucrainei de aderare accelerată la UE trebuie luată în considerare separat de cererile Georgiei și Moldovei”, a menționat șeful diplomației de la Kiev, citat de EuroIntegration.

Afirmațiile oficialului de la Kiev au fost ulterior preluate de presa internațională. „Cu tot respectul față de partenerii noștri georgiani și moldoveni, cererea Moldovei și Georgiei de aderare la UE arată acum ca o încercare de a face autostopul la un tren ucrainean de mare viteză către Bruxelles. Cererea Ucrainei de aderare accelerată la UE trebuie luată în considerare separat de cererile Georgiei și Moldovei”, a declarat luni Kuleba.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`