Consiliul UE a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime

Consiliul UE a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime
Mărturia românilor din Austria: „Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea românilor în Schengen". Care este motivul pentru care ei votează împotriva României

Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, potrivit unui anunț al Comisiei Europene publicat sâmbătă seară.

Consiliul UE a votat primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime

Comisia salută decizia unanimă de astăzi a Consiliului de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024.

“Aderarea acestora va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă. Discuțiile cu privire la o nouă decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre vor continua în 2024. Un spațiu Schengen lărgit va face UE mai puternică ca Uniune, la nivel intern și la nivel global”

La rândul ei, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus că decizia marchează un moment istoric pentru Bulgaria și România și o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari:

“Începând cu luna martie, aceștia vor putea traversa liber frontierele maritime și aeriene interne, fără controale la frontieră. Acesta este un pas important înainte pentru ambele țări și pentru spațiul Schengen în ansamblu. Felicitări Bulgariei și României: această mare realizare este posibilă datorită efortului, angajamentului și perseverenței dumneavoastră. Datorită vouă, spațiul Schengen va deveni și mai puternic în beneficiul tuturor cetățenilor UE.”

Comisia precizează că a confirmat mai întâi că atât Bulgaria, cât și România erau pregătite să devină parte a spațiului Schengen fără controale la frontierele interne în 2011. De atunci, Bulgaria și România au continuat să demonstreze că îndeplinesc condițiile pentru a deveni membre Schengen. Acest lucru a fost reconfirmat de trei misiuni de informare la frontierele externe ale Bulgariei și României în 2022 și 2023. Comisia a lansat, de asemenea, proiecte-pilot cu România și Bulgaria în martie 2023 pentru a stimula gestionarea frontierelor externe, a consolida cooperarea cu țările vecine și a asigura azilul și returnarea rapidă. proceduri.

“Spațiul Schengen este, de asemenea, pregătit să primească Bulgaria și România. În ultimul deceniu, UE a lucrat pentru a consolida arhitectura care protejează zona fără controale la frontierele interne. Au fost introduse o serie de măsuri în domeniul securității, al cooperării polițienești și judiciare pentru a se asigura că UE rămâne puternică împotriva amenințărilor la adresa securității. Spațiul Schengen este acum susținut și de un nou model de guvernanță, un nou mecanism de evaluare și un ciclu anual de raportare și monitorizare. Eforturile comune depuse în ultimii ani au făcut Schengen mai puternic și mai rezistent.

Această a noua extindere a spațiului Schengen confirmă și întărește încrederea reciprocă și unitatea dintre statele membre pe care se bazează Schengen și va contribui la promovarea acestui proiect esențial. Aceasta va face Uniunea mai puternică printr-o protecție consolidată a frontierelor noastre externe comune și o cooperare polițienească eficientă – mai prosperă prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor între oameni și afaceri – și mai atractivă prin extinderea semnificativă a celei mai mari zone comune din lume fără controale la frontierele interne”.

Discuțiile privind data pentru o posibilă ridicare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne vor continua în 2024 și se așteaptă ca o decizie a Consiliului să fie luată într-un interval de timp rezonabil.

Pentru a ajuta Bulgaria și România în protejarea frontierelor externe ale Uniunii, vor continua să fie furnizate sprijin financiar substanțial și asistență Frontex.

În același timp, proiectele-pilot dezvoltate de Bulgaria și România la frontierele externe s-au dovedit eficiente și ar trebui transformate în aranjamente mai structurale, subliniază Comisia Europeană.

Austria a confirmat acordul cu România și Bulgaria privind „Air Schengen”,  fără frontiere pe calea aerului. După cum a confirmat sâmbătă Ministerul de Interne de la Viena pentru APA, vineri seara a fost trimis președinției spaniole a UE un text obligatoriu din punct de vedere juridic. România anunțase acordul cu câteva zile în urmă. „Kleine Zeitung” raportase anterior online despre acordul de sâmbătă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:23 - Cine sunt cei doi români pensionari prinși cu bijuterii în valoare de 650.000 de euro în Germania
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo