Consiliul Europei trage un semnal de alarmă liderilor turci asupra pașilor post-referendum

Consiliul Europei trage un semnal de alarmă liderilor turci asupra pașilor post-referendum
Foto: coe.int

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland a atras atenția liderilor turci în ceea ce privește pașii ce vor fi făcuți după referendumul constituțional de duminică, în urma căruia s-a decis extinderea prerogativelor prezidențiale, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, secretarul general al Consiliului Europei a subliniat că "asigurarea independenței puterii judiciare este de maximă importanță în conformitate cu principiul statului de drept consfințit în Convenția Europeană a Drepturilor Omului".

Comisia Europeană a emis un avertisment în care menționează victoria cu un avantaj mic a taberei "da" la referendum și face apel la autoritățile de la Ankara să țină cont de recomandările Consiliului Europei.

Turcia face parte dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, din 28 de state sunt state membre UE.

După rezultatul referendumul constituțional de duminică, președintele turc Recep Erdogan a redeschis dialogul despre reintroducerea pedepsei cu moartea, pedeapsă abolită în Turcia în 2004 și incompatibilă cu legislația europeană.

Duminică cetățenii turci au votat în privința unei reforme constituționale, prin care se va introduce un nou sistem prezidențial. Astfel, președintelui Recep Tayyip Erdogan i se va permite consolidarea puterii și rămânerea în funcție până în anul 2029

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`