Consiliul European a aprobat, joi, începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană. E o victorie pentru întreaga Europă!, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski. La rândul ei, președinta Maia Sandu a susținut că acum se deschide o pagină nouă în istoria Republicii Moldova. Cât despre Georgia, aceasta a primit statutul de candidat.
Deciziile au fost luate într-un context politic extrem de tensionat, generat de opoziția publică manifestată de premierul ungar Viktor Orban, considerat calul troian al lui Vladimir Putin în UE.
El nu a vrut nici deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, nici alocarea a 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul Ucrainei, și nici acordarea de noi ajutoare militare. Pentru a-l îmbuna, Comisia Europeană a anunțat, miercuri, deblocarea a 10 miliarde de euro destinate Ungariei, bani ce-i fuseseră suspendați din cauza problemelor cu statul de drept generate de Guvernul Orban.
Charles Michel, președintele Consilioului European, a anunțat vestea într-o postare pe X (Twitter).
„Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R.Moldova. Georgiei i-a acordat statutul de candidat. UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul de conformitate cu criteriile de aderare. De asemenea, a invitat Comisia Europeană să raporteze până în luna martie în vederea luării unei astfel de decizii.
Acesta este un semnal clar de speranță pentru poporul lor și continentul nostru”, a transmis Charles Michel.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat tot pe X: „Victorie pentru Ucraina, o victorie pentru întreaga Europă. E o victorie care ne motivează, inspiră și întărește”.
Acesta a ținut apoi să mulțumească tuturor celor implicați și să felicite Republica Moldova: „Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”.
„Victorie pentru Moldova. Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris și Maia Sandu, pe Facebook.