Congresul american aprobă un proiect de lege care interzice oricărui președinte o retragere unilaterală din NATO

Publicat: 15 12. 2023, 12:39
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jefferee Woo

Congresul a aprobat o legislație care ar împiedica orice președinte american să retragă Statele Unite din NATO fără aprobarea Senatului sau a unui act al Congresului, potrivit The Hill.

Măsura, condusă de Sens. Tim Kaine (D-Va.) și Marco Rubio (R-Fla.), a fost inclusă în Actul anual de autorizare a apărării naționale, care a ieșit în afara Camerei joi și este de așteptat să fie semnată de președintele Biden.

Prevederea subliniază angajamentul Congresului față de alianța NATO, care a fost o țintă a furiei fostului președinte Trump în timpul mandatului său. Alianța a căpătat o importanță revitalizată sub Biden, mai ales după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

„NATO sa menținut puternic ca răspuns la războiul [președintele rus Vladimir] Putin din Ucraina și provocările tot mai mari din întreaga lume”, a spus Kaine într-un comunicat. El a adăugat că legislația „reafirmă sprijinul american pentru această alianță crucială care este fundamentală pentru securitatea noastră națională. De asemenea, transmite un mesaj puternic autoritarilor din întreaga lume că lumea liberă rămâne unită.”

Rubio a spus că măsura a servit ca un instrument critic pentru supravegherea Congresului.

„Trebuie să ne asigurăm că ne protejăm interesele naționale și protejăm securitatea aliaților noștri democratici”, a spus el într-o declarație.

Biden a investit profund în alianța NATO în timpul mandatului său, angajând mai multe trupe și resurse militare în Europa, ca dovadă de forță împotriva războiului lui Putin. El a supravegheat, de asemenea, extinderea alianței cu includerea Finlandei și eforturile continue pentru a asigura aderarea deplină a Suediei.

Trump a trimis mesaje mixte cu privire la alianță înainte de 2024. Avocații fostului președinte spun că discuțiile sale dure și criticile la adresa alianței au servit pentru a inspira statele membre să își îndeplinească obligațiile de a ajunge la 2% a cheltuielilor pentru apărare, uşurând povara SUA.

Dar criticii lui Trump spun că retorica fostului președinte slăbește unitatea și puterea scopului alianței. Și și-au exprimat îngrijorarea că Trump va abandona angajamentul față de pactul de apărare reciprocă al alianței.