Congresman american: Scutul antirachetă de la Deveselu a fost gândit pentru a proteja România şi NATO de atacurile Rusiei

Congresman american: Scutul antirachetă de la Deveselu a fost gândit pentru a proteja România şi NATO de atacurile Rusiei

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost gândit pentru a proteja România şi NATO de atacurile Rusiei.

Sunt dezvălurile făcute pentru un post de televiziune de Mike Rogers, preşedintele Subcomisiei pentru forţe strategice din Congresul Statelor Unite.

Afirmaţiile oficialului american vin în contextul în care autorităţile din ţara noastră susţin că scutul este defensiv şi nu ţinteşte Rusia. Baza de la Deveselu va deveni operaţională la finalul anului viitor.

Americanii au recunoscut care este desinaţia bazei de la Deveselu. Scutul antirachetă are rolul de a proteja România şi aliaţii din NATO de posibile agresiuni ale Federaţiei Ruse, susţine Mike Rogers, preşedinte al Subcomisiei pentru forţe strategice din Congresul SUA, conform unui comunicat MAE.

Până acum, oficialii americani susţineau că baza de la Deveselu răspunde unor ameninţări care nu au nicio legătură cu Rusia. Cu toate acestea, Moscova a acuzat în repetate rânduri că scutul este îndreptat împotriva sa.

Potrivit presei internaţionale, Mike Rogers este nemulţumit de pasivitatea Statelor Unite faţă de Rusia şi vrea modificarea sistemului antirachetă.

„Dacă Administraţia Obama va răspunde cu seriozitate încălcării de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, va avea susţinerea mea. Dacă nu, acest eşec nu va opri subcomisia pe care o conduc să ceară investiţii şi modificări politice privind apărarea antirachetă, forţele nucleare şi capacităţile spaţiale, în scopul apărării intereselor Statelor Unite şi pentru a trimite lui Vladimir Putin şi aliaţilor noştri mesaje foarte clare”, susține Mike Rogers.

Pentagonul a anunţat că doreşte reconfigurarea sistemelor de rachete strategice din Europa ca reacţie la dezvoltarea de către Rusia a unui nou tip de rachetă de croazieră. Această iniţiativă a Federaţiei Ruse ar încălca, potrivit Statelor Unite, prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

Rusia este acuzată că a testat o rachetă cu raza de acţiune de o mie de kilometri, dar care, modificată, poate atinge distanţa de 2.000-3.000 de kilometri.

Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc de mult timp de încălcarea prevederilor Tratatului. Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

În urmă cu câteva luni, Ministerul rus de Externe sustinea că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. În replică, Preşedinţia Statelor Unite a dat asigurări că sistemul de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă acest acord.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`