Confuzie în urma decretului semnat de Putin privind proprietățile rusești din străinătate . SUA: Rusia n-o să capete Alaska înapoi. Medvedev: Războiul nu mai poate fi evitat

Confuzie în urma decretului semnat de Putin privind proprietățile rusești din străinătate . SUA: Rusia n-o să capete Alaska înapoi. Medvedev: Războiul nu mai poate fi evitat
Rusia amenință Statele Unite că ar putea revendica Alaska: „Când SUA încearcă să pună ordine în resursele noastre, să-și aducă aminte că avem ceva de primit înapoi”. Sursa Foto: Flickr.com

Deși conținutul documentului nu este foarte clar, decretul semnat de  Vladimir Putin în urma căruia s-a constatat înființarea unei noi agenții de stat a cărei activitate este să identifice proprietăţile rusești din străinătate şi să se asigure că Rusia are înregistrate drepturile asupra acestora, a stârnit deja numeroase reacții.

Pentru că documentul semnat de Putin nu oferă referințe clare despre ce tipuri de proprietăţi rusești ar urma să fie căutate în străinătate sau despre mărimea bugetului acestei agenții, dar, mai în glumă, mai în serios, au fost destui care s-au gândit inclusiv la Alaska, teritoriu pe care Statele Unite l-au cumpărat de la Rusia în 1867.

Ei bine, Rusia nu va primi Alaska înapoi

Într-un briefing de presă al Departamentului de Stat american, purtătorului de cuvânt al diplomației americane, Vedant Patel, i-a fost solicitată o reacție referitoare la informația conform căreia ”aparent, Putin a semnat astăzi un ordin prin care declară «ilegitimă» vânzarea Alaskăi către Statele Unite”.

„Ei bine, cred că pot – vorbesc în numele tuturor celor din guvernul SUA – să spun că, în mod cert, nu o va primi înapoi. Deci…”, a răspuns purtătorul de cuvânt Vedant Patel, stârnind râsetele celor din sală.

Medvedev: „Acum, războiul nu mai poate fi evitat”

Declarația purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american nu a rămas fără replică. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, cunoscut pentru declarațiile sale provocatoare, a avut o reacție pe rețeaua socială X (fostul Twitter), interzisă în Rusia, dar foarte urmărită în Occident.

„Potrivit unui reprezentant al Departamentului de Stat, Rusia nu va primi Alaska înapoi, care a fost vândută către SUA în secolul al XIX-lea. Atunci, asta e. Și noi, care așteptam să ne fie returnată din moment în moment. Acum, războiul nu mai poate fi evitat”, a scris Dmitri Medvedev pe contul în limba engleză de pe rețeaua X, adăugând la finalul mesajului său un emoticon care râde.

Rusia a vândut Alaska Statelor Unite

În urma unor prime expediții făcute în secolul al XVIII-lea, Alaska a fost, mai întâi, o colonie a Imperiului Rus.

În 1866, Rusia s-a oferit să vândă teritoriul Alaska Statelor Unite, potrivit documentelor din Arhivele Naționale al SUA.

După ce părțile au negociat, pe 30 martie 1867, au convenit ca Statele Unite să plătească Rusiei 7,2 milioane de dolari pentru Alaska, un teritoriu de circa 600.000 de mile pătrate (peste 1,5 milioane de kilometri pătrați), ceea ce înseamnă mai puțin de 5 dolari pentru un kilometru pătrat.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, „marea goană după aur din Klondike i-a convins chiar și pe cei mai aprigi critici că Alaska a fost o achiziție valoroasă pentru Statele Unite”, se mai menționează în arhivele SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)