Confruntare la summitul UE: Ungaria nu cedează și anunță că va bloca negocierile de aderare și ajutorul european pentru Ucraina
Ungaria a declarat luni că nu va da undă verde pentru începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, în ciuda presiunilor din partea altor state ale Uniunii Europene, pregătind scena pentru o confruntare la un summit UE din această săptămână, potrivit Reuters.
Ministrul de Externe al Ucrainei a spus că ar fi „devastator” pentru țara sa și pentru UE dacă summitul din 14-15 decembrie va avea pe agendă discuțiile de aderare și mai mult ajutor financiar și militar pentru Kiev pentru a se apăra de invazia Rusiei.
Premierul ungar Viktor Orban, care se laudă cu legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, a amenințat cu veto asupra acordurilor de ajutor și de extindere.
Alte state UE, inclusiv cel mai bogat membru Germania, au declarat că susțin începerea negocierilor cu Kievul privind procesul îndelungat de aderare la bloc.
„Majoritatea politicienilor europeni doresc să ia decizii atât de importante, care sunt complet nepregătite și nu au un acord strategic cu privire la viitorul Europei”, a scris ministrul de externe Peter Szijjarto pe Facebook înainte de o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, care va ajuta la pregătirea summitului.
„Nu vom ceda nicio presiune… indiferent de unde vine, de la cine și de ce fel de șantaj este sau de promisiune.”
Ungaria nu este în dezacord cu partenerii săi din UE pentru prima dată. A redus sancțiunile împotriva Rusiei și a respins în decembrie anul trecut un acord care să ofere Ucrainei 18 miliarde de euro (19,4 miliarde de dolari) în 2023.
Budapesta a permis în cele din urmă această asistență, după ce s-a tocmit zile întregi cu privire la ajutorul UE pentru Ungaria, care a fost blocat din cauza preocupărilor privind degradarea democratică sub Orban.
„Vreau să cred că europenii vor fi uniți… și astăzi vom trimite mesaje clare omologului nostru maghiar, astfel încât să fie așa”, a spus ministrul francez de externe Catherine Colonna.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a descris-o drept „o ciocnire de ideologii, între cei care doresc ca Europa să fie puternică și cei care nu vor UE deloc”.