Conflictul dintre Israel și Hamas, extins în întreaga lume? Titus Corlățean: Era un obiectiv urmărit de la bun început de organizația teroristă, de a incita forțele extremiste jihadiste din diferite state (VIDEO)

Conflictul dintre Israel și Hamas, extins în întreaga lume? Titus Corlățean: Era un obiectiv urmărit de la bun început de organizația teroristă, de a incita forțele extremiste jihadiste din diferite state (VIDEO)
Huwara, teritoriile palestiniene, 6 octombrie 2023. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ilia Yefimovich

Senatorul PSD Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a vorbit în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, despre conflictul dintre Israel și Hamas, care ar urma să se extindă în întreaga lume pentru că acesta a fost, de fapt, scopul grupării teroriste încă de la bun început.

“Era un obiectiv urmărit de la bun început de organizația teroristă Hamas, cu ai săi susținători aflați în spatele Hamas, respectiv de a incita și de a escalada, de a atrage măcar într-o formă de presiune publică internațională, dacă nu chiar în acțiuni armate împotriva Israelului, forțele extremiste jihadiste, din diferite state. Și asta s-a și cerut.

Liderii Hamas au incitat și au cerut ca ziua de vineri, care e o zi de rugăciune pentru musulmani, să fie folosită pentru proteste foarte dure, foarte violente la adresa Israelului. Într-o lume extrem de complicată, nu escaladarea poate să fie o soluție, pentru că și discuția legată de două state, unul israelian și unul palestinian, nu prin acest fel de măsuri radicale militare se rezolvă, ci prin revenirea la masa negocierilor politice.”

Titus Corlățean a vorbit și despre posibile negocieri, în acest moment, dacă ar putea sau nu să aibă loc.

“În aparență foarte, foarte greu, dar în spatele ușilor închise și în spatele ochilor ațintiți întotdeauna sunt negocieri pe diferite canale, pentru că există în lumea arabă și în lumea musulmană, islamică, în general, pozițiile nu sunt identice. Sunt atitudini și atitudini, state și state. Unele și-au normalizat relațiile cu statul Israel, altele urmau să-și normalizeze, altele rămân pe poziții de opoziție sau chiar de inamici declarați, așa încât nu e chiar simplu să găsești o formulă de consens radical împotriva Israelului. Sunt și state care au un anumit tip de responsabilitate, până la urmă e firesc pentru ele să declare sprijin pentru un stat palestinian, până la urmă asta era soluția și la ONU tot discutată, așa că să nu ne mire din partea Iordaniei sau Egiptului, afirmarea acestui obiectiv.

Dar ele sunt în rândul statelor care au o atitudine mult mai rațională și care în continuare poartă discuții discrete pentru a se găsi o soluție și umanitară, și de stopare a acestei escaladări.”

Fostul ministru de Externe a vorbit și despre ce se poate face în cazul ostaticilor luați de Hamas.

“Este, într-adevăr, unul dintre cele mai delicate subiecte, dar să nu uităm că pe lângă impactul emoțional uriaș creat în societatea israeliană, și nu doar acolo, cu toții am văzut acele imagini cu răpirile femeilor, copiilor, îngrozitoare. Pe de altă parte, sunt și prizonieri Hamas palestinieni, sunt discuții foarte discrete. Qatarul s-a implicat, Turcia s-a implicat. Sunt astfel de discuții pentru a facilita un eventual schimb de prizonieri.

Lucrurile nu s-au terminat și fiecare își păstrează până la urmă un mic as în mânecă. Ideea ar fi ca, într-adevăr, în primul rând, populația civilă nevinovată, femei, copii să poată fi eliberați, chiar și într-un schimb de prizonieri.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)