Două avioane de luptă armene de tip Su-25 s-au prăbuşit marţi pe un munte, anunţă preşedinţia azeră. Totodată, un consilier al preşedintelui azer Ilham Aliev a negat acuzațiile Armeniei, potrivit cărora unul a fost doborât de un avion turc de vânătoare.
Armenia a difuzat imagini în care apar fragmente ale unui avion care, acuză Erevanul, a fost doborât marţi de către un avion turc.
Pilotul acestui avion a murit pe loc.
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. Două avioane armene de tip Su-25 s-au prăbuşit pe un munte
On September 29, F-16 multifunctional fighter of the Turkish Air Forces downed SU-25 Fighter within the airspace of #Armenia. It was carrying out combat tasks to repel the attacks of #Azerbaijan on military and civilian objects. Pilot Major Valeri Danelin was killed pic.twitter.com/ew01OZujPc
— Armenian Unified Infocenter (@ArmenianUnified) September 30, 2020
Turcia şi Azerbaidjanul neagă orice implicare.
”Cele două avioane s-au prăbuşit pe un munte şi (…) au fost distruse. Asta demonstrează că militarii armeni nu le furnizează cetăţenilor lor şi publicului informaţii exacte”, a denunţat consilierul preşedintelui azer.
Ostilitățile dintreAzerbaijanşiArmenias-au reluat în enclavaNgorno-Karabakh,
Zeci de oameni au fost ucişi, începând de duminică, în cele mai sângeroase confruntări armate din 2016 în enclava separatistăazeră Nagorno Karabah, cu populaţie majoritar armeană, susţinută politic, economic şi militar de Armenia.
Cel puţin 16 militari şi câţiva civili au fost ucişi şi alte 100 de persoane rănite, în una din cele mai intense lupte între cele două state din ultimii ani. De asemenea, activiştii armeni pentru protejarea drepturilor omului au spus că o femeie şi un copil armean au fost ucişi, scrieReuters.
Azerbaidjanul are șisprijinul Turciei, care sfătuieșteArmeniasă se retragă.
„Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele, în lupta lor pentru protejarea integrității lor teritoriale”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-un comunicat.
„Armenia, prin atacurile sale împotrivaAzerbaijanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune. Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune”, a anunțat președintele turc, Recep Erdogan.
Deși regiuneaNgorno-Karabakhşi-a declarat independenţa în 1991 (numindu-se Republica Artsakh),Azerbaijannu o recunoaște.
Armenii şi azerii au împărţit zona dupăconflictul încetat în 1994 dar ciocnirile în zonă au continuat.