Conflictul de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan ia amploare, s-a reclamat utilizarea de armament greu

Conflictul de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan ia amploare, s-a reclamat utilizarea de armament greu
Kârgâzstanul și Tadjikistanul, ambele foste republici sovietice, găzduiesc baze militare rusești și au legături strânse cu Moscova.

Oficiali din cadrul pazei de frontieră din Kârgâzstan au acuzat forțele tadjice că au deschis focul asupra mai multor avanposturi ale sale, într-o escaladare a tensiunilor la două zile după o scurtă confruntare între cele două națiuni din Asia Centrală, anunță Reuters.

Forțele din Tadjikistan ar fi folosit tancuri, transportoare blindate de personal și mortiere

Poliția de frontieră a declarat că forțele kârgâze au ripostat vineri dimineață, în timp ce confruntările au avut loc pe toată lungimea frontierei, adăugând că forțele tadjice au folosit tancuri, transportoare blindate de personal și mortiere.

La rândul său, Tadjikistanul a acuzat forțele kârgâze că au bombardat unul dintre avanposturile sale și șapte sate cu „armament greu”. Un civil a fost ucis și trei răniți, au declarat autoritățile din orașul tadjik Isfara.

Președintele din Kârgâstan Sadyr Japarov și președintele din Tadjikistan Emomali Rahmon participă la un summit regional de securitate în Uzbekistan și au apărut, alături de o serie de alți lideri, într-o fotografie de grup pentru Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) la un dineu de gală, joi.

Kârgâzstanul și Tadjikistanul, ambele foste republici sovietice, găzduiesc baze militare rusești și au legături strânse cu Moscova. Președintele rus Vladimir Putin participă, de asemenea, la summitul de la Samarkand.

Încăierările de la graniță sunt frecvente și, de obicei, sunt rezolvate rapid, deși anul trecut aproape că au dus la un război total. Cea mai recentă izbucnire a ostilităților are loc pe fondul războiului din Ucraina, precum și a reluării luptelor între Azerbaidjan și Armenia.

Miercuri, Rusia a cerut celor două țări să ia măsuri urgente pentru a ține sub control situația de la frontieră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)