Conflictele armate dintre Israel și Gaza continuă în cea de-a dua zi de atacuri aeriene

Conflictele armate dintre Israel și Gaza continuă în cea de-a dua zi de atacuri aeriene
Conflictele armate dintre Israel și Gaza continuă în cea de-a dua zi de atacuri aeriene, sursă foto: captură YT

Avioanele israeliene au lovit Gaza, iar militanții palestinieni au tras rachete asupra orașelor israeliene sâmbătă, în timp ce luptele continuă și azi, punând capăt unui calm relativ de peste un an, anunță Reuters.

Israelul a lansat o operațiune specială, palestinienii au ripostat cu 160 de rachete

Vineri, Israelul a declarat că a lansat o operațiune specială împotriva grupului militant palestinian Jihadul Islamic, ucigându-l pe unul dintre comandanții săi de rang înalt într-un atac aerian surpriză din timpul zilei asupra unei clădiri înalte din orașul Gaza.

Loviturile israeliene au ucis alți nouă palestinieni, inclusiv cel puțin patru militanți ai Jihadului Islamic și un copil, și au rănit 79 de persoane, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

În Cisiordania ocupată, armata israeliană a declarat că a arestat 19 militanți ai Jihadului Islamic în raidurile de arestare din timpul nopții.

Militanții palestinieni au tras cel puțin 160 de rachete peste graniță, a declarat armata, unele dintre ele mult în teritoriul Israelului, spre centrul comercial Tel Aviv. Majoritatea rachetelor au fost interceptate, iar câteva persoane au fost rănite ușor când au fugit la adăposturi.

Dacă Hamas decide să se implice, situația ar putea escalada grav

Egiptul, Națiunile Unite și Qatar au început să medierile pentru a pune capăt violențelor, potrivit unui oficial palestinian care are cunoștință de aceste eforturi, „dar încă nu s-a înregistrat niciun progres”, a declarat oficialul.

Un oficial al Autorității Palestiniene, susținută de Occident, a condamnat atacurile Israelului.
„Facem apel la comunitatea internațională să intervină și să ofere protecție pentru poporul nostru”, a declarat pe Twitter ministrul afacerilor civile Hussein al-Sheikh.

O nouă escaladare ar depinde în mare măsură de Hamas, grupul militant islamic care controlează Gaza, și dacă acest grup va opta să se alăture luptelor.

Tensiunile au crescut în această săptămână după ce forțele israeliene au arestat un comandant al grupului Jihadul Islamic în Cisiordania, atrăgând amenințări de represalii din partea grupului.

Premierul israelian Yair Lapid a declarat că loviturile de vineri au zădărnicit un atac imediat și concret al grupului Jihadul Islamic.

Frontiera a fost în mare parte liniștită din mai 2021, când 11 zile de lupte violente între Israel și militanți s-au soldat cu cel puțin 250 de morți în Gaza și 13 în Israel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`