Criza din Siria riscă să se transforme într-un conflict mult mai extins în care să fie implicate numeroase forțe din regiune. Totul după ce Rusia și Turcia au ajuns să se amenințe reciproc ca urmare a confruntărilor din regiunea Idlib în care sprijină forțe diferite, iar armata loială dictatorului sirian Bashar al-Assad a ucis cel puțin un militar turc și a rănit alți patru în urma unei ciocniri.
Ultimul episod a avut loc miercuri când Kremlinul, cel mai important susținător al lui Assad, a avertizat Turcia contra unei intervenţii militare împotriva forţelor siriene în regiunea Idlib ca urmare a amenințării președintelui Recep Erdogan că va declanșa o „ofensivă iminentă”.
„Este vorba de o operaţiune împotriva puterii legitime a republicii siriene şi forţelor armate ale republicii siriene, (iar) aceasta va fi, fără nicio îndoială, cea mai rea dintre opţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferinţe de presă telefonice cu jurnaliştii, conform AFP, citat de Agerpres.
Cu toate acestea, o operaţiune a Turciei împotriva „grupărilor teroriste” în provincia Idlib ar fi în sensul acordului de la Soci încheiat între cele două părți, a precizat Peskov, potrivit căruia contactele cu Ankara „continuă”.
Acest acord, încheiat în octombrie în sud-vestul Rusiei între Ankara şi Moscova, prevede încetarea ostilităţilor în Idlib, însă a fost încălcat în mod repetat până la eşuarea completă a punerii sale în aplicare.
Avertismentul Moscovei intervine după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a somat miercuri regimul sirian să se retragă până cel târziu la sfârşitul lui februarie de pe unele poziţii din regiunea Idlib, unde au avut loc în ultimele săptămâni confruntări între forţele militare turce şi cele ale regimului de la Damasc.
„Acestea sunt ultimele noastre atenţionări (…). Am putea acţiona noaptea fără să mai avertizăm. Ca să spunem mai explicit, o operaţiune la Idlib este iminentă”, a spus Erdogan.
Până acum, discuţiile între Ankara şi Moscova, care susţine regimul lui Bashar al-Assad, nu au reuşit să reducă tensiunile din zonă.
Pe plan umanitar, peste 900.000 de persoane au fugit din calea ofensivei militare începute în decembrie de regimul sirian şi aliatul său rus în Idlib.
Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de refugiaţi de la declanşarea lui în 2011.