Invazia lui Vladimir Putin în Ucraina a fost condamnată în mod unitar de către Occident. Guvernele au aprovizionat Kievul cu arme și au introdus sancțiuni coordonate și paralizante împotriva Rusiei. Între timp, sute de mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a condamna ofensiva rusă. Chiar și așa, datele unui sondaj de la The Economist și YouGov arată că generațiile gândesc diferit în ceea ce privește războiul din Ucraina.
O pondere de 92% a respondenților americani cu vârste mai mari de 64 de ani spun că simpatizează mai degrabă cu Ucraina decât cu Rusia. În schimb, dintre cei din categoria de vârstă 18-29 de ani au răspuns la fel doar 56% – o diferență de 36 de puncte procentuale.
Europa pare să respecte același tipar. Spre exemplu, în Marea Britanie există o diferență de 17 puncte procentuale între propoțiile de vârstnici și de tineri care spun că simpatizează mai mult cu Ucraina decât cu Rusia. În Franța, decalajul este de 14 puncte.
Cei mai mulți tineri care au ales Rusia au fost cei americani (10%), urmați de cei din Franța (6%) și Marea Britanie (1%).
Decalajul dintre generații a fost și mai pronunțat atunci când respondenții au fost întrebați dacă Rusia atacă în mod deliberat zone civile din Ucraina. Spre exempu, 95% dintre americanii cu vârste mai mari de 65 de ani au răspuns afirmativ, comparativ cu doar 47% dintre cei cu vârste mai mici de 30 de ani. Generația tânără a fost ceva mai divizată pe acest subiect: 20% nu cred că sunt țintiți civili, iar 33% nu sunt siguri.
Tot vârstnicii au răspuns mai degrabă afirmativ la această întrebare și în Marea Britanie, și în Franța, însă marja a fost mult mai mică (18, respectiv 7 puncte procentuale).
În opinia The Economist, unul dintre motivele care ar putea să explice situația este acela că, în medie, tinerii tind să fie mai puțin implicați în politică. În toate cele trei țări, tinerii care s-au arătat interesați de politică au fost mai favorabili Ucrainei decât cei mai puțin interesați.
În Franța, respondenții tineri care s-au arătat interesați de politică au fost de asemenea mai favorabili Ucrainei, însă interesant este că reciproca e și ea valabilă. În cazul francezilor bine informați și cu vârste mai mari de 65 de ani au existat cu 15% mai puține șanse să simpatizeze cu Ucraina, comparativ cu francezii mai tineri, ceea ce probabil are legătură cu postura franceză de independență geostrategică de după Războiul Rece.
În SUA, lipsa de implicare politică ar putea explica doar în parte conflictul dintre generații. Decalajul rămâne mare și între categoriile bine informate. Sentimentul rusofob de la categoriile vârstnice ar putea fi ceva mai important.