Conflict armat grav în Sudan: 100 de morți și sute de copii prinși în capcană chiar în școlile în care s-au adăpostit de explozii
Situația de pe teren în Sudan este foarte neclară, luptele grele dintre forțele armate sundaneze și forțele paramilitare Rapid Support Force (RSF) continuă și în a treia zi.
Situația este deosebit de confuză la fața locului iar oamenii aleargă disperați să se pună la adăpost din fața exploziilor și focurilor de arme
Atacuri aeriene, focuri de armă și explozii de artilerie au fost raportate pe scară largă de către mass-media locale, pe rețelele de socializare și în interviurile pe care locuitorii locali le-au acordat BBC în ultimele ore.
Luptătorii RSF susțin că au preluat controlul aeroportului Merowe, la aproximativ 320 km (200 mile) la nord de capitală – dar BBC nu a putut verifica acest lucru.
O înregistrare video postată pe rețelele de socializare arată un elicopter de atac care zboară la joasă înălțime deasupra Khartoumului, în timp ce pe fundal se vede fumul de pe aeroportul internațional al orașului.
BBC a vorbit cu un lucrător de caritate care s-a refugiat cu fiul său într-o școală din Khartoum de când au început luptele, în urmă cu trei zile.
Katharina von Schroeder, de la Save The Children, spune că au sperat că lucrurile se vor calma atunci când au sosit în căutarea unui adăpost, dar au decis să rămână pe loc după ce ciocnirile armate din oraș au escaladat și s-au extins în afara capitalei.
Ea spune că cel puțin câteva sute de copii sunt blocați în circumstanțe la fel de periculoase în jurul Khartoumului, dar adaugă că circulă rapoarte despre salvarea unora de către autoritățile locale.
Descriind o situație incredibil de confuză la fața locului, von Schroeder spune că singura salvare este că serviciile de internet funcționează încă, ceea ce permite oamenilor să comunice și să primească informații actualizate despre ceea ce se întâmplă:
„Există un flux uriaș de informații în mod constant. Dar există o mulțime de informații contradictorii. Așa că este o situație foarte confuză.
Tocmai am primit un telefon de la ambasada germană care mi-a spus că în niciun caz nu ar trebui să ne mutăm.”
Țara nord-africană a fost cândva cea mai mare națiune de pe continent. Sudanul a fost mult timp scenaunor acte oribile de violență.
Două runde de război civil nord-sud au costat viața a 1,5 milioane de oameni, iar un conflict continuu în regiunea vestică Darfur a alungat două milioane de oameni din casele lor și a ucis peste 200.000 de persoane. Cele mai recente violențe provin de la o ruptură între militari.