Conflict armat grav în Sudan: 100 de morți și sute de copii prinși în capcană chiar în școlile în care s-au adăpostit de explozii

Conflict armat grav în Sudan: 100 de morți și sute de copii prinși în capcană chiar în școlile în care s-au adăpostit de explozii

Situația de pe teren în Sudan este foarte neclară, luptele grele dintre forțele armate sundaneze și forțele paramilitare Rapid Support Force (RSF) continuă și în a treia zi.

Situația este deosebit de confuză la fața locului iar oamenii aleargă disperați să se pună la adăpost din fața exploziilor și focurilor de arme

Atacuri aeriene, focuri de armă și explozii de artilerie au fost raportate pe scară largă de către mass-media locale, pe rețelele de socializare și în interviurile pe care locuitorii locali le-au acordat BBC în ultimele ore.

Luptătorii RSF susțin că au preluat controlul aeroportului Merowe, la aproximativ 320 km (200 mile) la nord de capitală – dar BBC nu a putut verifica acest lucru.

O înregistrare video postată pe rețelele de socializare arată un elicopter de atac care zboară la joasă înălțime deasupra Khartoumului, în timp ce pe fundal se vede fumul de pe aeroportul internațional al orașului.

BBC a vorbit cu un lucrător de caritate care s-a refugiat cu fiul său într-o școală din Khartoum de când au început luptele, în urmă cu trei zile.

Katharina von Schroeder, de la Save The Children, spune că au sperat că lucrurile se vor calma atunci când au sosit în căutarea unui adăpost, dar au decis să rămână pe loc după ce ciocnirile armate din oraș au escaladat și s-au extins în afara capitalei.

Ea spune că cel puțin câteva sute de copii sunt blocați în circumstanțe la fel de periculoase în jurul Khartoumului, dar adaugă că circulă rapoarte despre salvarea unora de către autoritățile locale.

Descriind o situație incredibil de confuză la fața locului, von Schroeder spune că singura salvare este că serviciile de internet funcționează încă, ceea ce permite oamenilor să comunice și să primească informații actualizate despre ceea ce se întâmplă:

„Există un flux uriaș de informații în mod constant. Dar există o mulțime de informații contradictorii. Așa că este o situație foarte confuză.

Tocmai am primit un telefon de la ambasada germană care mi-a spus că în niciun caz nu ar trebui să ne mutăm.”

Țara nord-africană a fost cândva cea mai mare națiune de pe continent. Sudanul a fost mult timp scenaunor acte oribile de violență.

Două runde de război civil nord-sud au costat viața a 1,5 milioane de oameni, iar un conflict continuu în regiunea vestică Darfur a alungat două milioane de oameni din casele lor și a ucis peste 200.000 de persoane. Cele mai recente violențe provin de la o ruptură între militari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)